Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina u realnim uzorcima (CROSBI ID 452226)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Berečić, Marija Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina u realnim uzorcima / Šalić, Anita ; Findrik Blažević, Zvjezdana (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2022

Podaci o odgovornosti

Berečić, Marija

Šalić, Anita ; Findrik Blažević, Zvjezdana

hrvatski

Usporedba metoda za mjerenje koncentracije proteina u realnim uzorcima

Proteini su biološke makromolekule koje su izgrađene od aminokiselina povezanih peptidnim vezama. Osim što su ključne komponente metabolizma živih organizama, mnogi se proteini mogu koristiti u terapeutske ili dijagnostičke svrhe, ali i u mnogim drugim područjima kao što su kozmetička i prehrambena industrija. Kako bi njihova upotreba bila sigurna, bitno je točno odrediti njihove koncentracije. Danas se u praksi koriste različite metode određivanja koncentracije proteina, međutim, najčešće korištene su Biuret metoda, Lorwryeva metoda i Bradfordova metoda jer su brze, jednostavne i jeftine. Glavni nedostatak spomenutih metoda je to što na točnost mjerenja mogu utjecati druge molekule koje su prisutne u otopini proteina. Cilj ovoga rada je ispitati i usporediti osjetljivost Biuret metode, Lorwryeve metode i Bradfordove metode za određivanje niskih koncentracija proteina te osjetljivost pojedine metode na prisutnost različitih molekula u otopini proteina. U ovom radu istražen je utjecaj soli, metala, šećera, deterdženata, otapala, kiselina i baza te drugih tvari (DMSO, EDTA) na točnost mjerenja Biuret metode, Lowryjeve metode i Bradfordove metode. Pripremljene su dvije različite koncentracije modelne otopine goveđeg serumskog albumina (BSA) (γBSA = 5 i 50 mg/L), na kojima su provedena sva ispitivanja. Dobiveni rezultati pokazali su kako velik broj istraženih komponenti smanjuje točnost odabranih metoda. Na samom je kraju određena koncentracija proteina u sirovom ekstraktu enzima lipaze i ksilanaze (bez dodatnih stupnjeva pročišćavanja) proizvedenih fermentacijom Thermomyces lanuginosus na pogači buče.

protein, određivanje koncentracije, Biuret metoda, Lorwryeva metoda, Bradfordova metoda

nije evidentirano

engleski

Comparison of methods for measurement of protein concentration in real samples

nije evidentirano

protein, determination of concentration, Biuret assay, Lowry assay, Bradford assay

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

23.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo