Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina (CROSBI ID 452207)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fabečić, Patricia
Draženka, Komes
Šeremet, Danijela ; Vojvodić Cebin, Aleksandra
hrvatski
Određivanje kemijskog i bioaktivnog sastava zelenih i prženih kava i napitaka smanjenog udjela kafeina
Kava je omiljen napitak ljudi širom svijeta čije konzumiranje ima brojne prednosti, no isto tako može imati i negativne učinke na ljudsko zdravlje ukoliko dnevna doza premašuje preporučenu dozu od 400 mg (EFSA ). Uzimajući to u obzir, ali i nastojeći omogućiti uživanje u konzumaciji većih količina kave, cilj ovoga rada je formuliranje blendova kava smanjenog udjela kafeina, ali bogatog bioaktivnog sastava. Kemijski i bioaktivni sastav zelenih i prženih zrna kave i napitaka određen je pomoću standardnih AOAC i spektrofotometrijskih metoda te tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC-DAD). U istraživanje je bilo uključeno 6 vrsta kave ; 4 Arabice i 2 Robuste, s time da su 2 uzorka Arabica kave bili dekafeinizirani. Bogatiji bioaktivni sastav karakterizira Robusta kave, dok su Arabica kave sadržavale više udjele ulja i saharoze. Napitci su pripremljeni primjenom tri tehnike te su se ispitivale filter, espresso i turska kava. Espresso je karakterizirana najvišim udjelom kafeoil kininskih kiselina i najboljim antioksidacijskim svojstvima. Novoformulirani blendovi imali su udjele kafeina redom 5, 55, 15, 44 i 20, 44 mg g-1 s. tv.
bioaktivni sastav ; HPLC ; kava ; kemijski sastav ; prženje
nije evidentirano
engleski
Determination of the chemical and bioactive composition of green and roasted coffee beans and beverages with reduced caffeine content
nije evidentirano
bioactive composition ; chemical composition ; coffee ; HPLC ; roasting
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
23.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb