Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka (CROSBI ID 452185)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ribić, Valentina In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka / Leboš Pavunc, Andreja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Ribić, Valentina

Leboš Pavunc, Andreja

hrvatski

In vitro adhezija bakterija mliječne kiseline iz majčinog mlijeka

Cilj ovog rada bio je in vitro ispitati adhezijska i probiotička svojstva sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka. Ispitana su svojstva sojeva Levilactobacillus brevis MB13 i MB20 kroz eksperimente adhezije na Caco-2 stanice i na proteine ekstracelularnog matriksa te ispitivanjem preživljavanja u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (GIT) pri čemu je istovremeno ispitana i uloga S-proteina u adheziji i zaštiti od nepovoljnih uvjeta. Također, eksperimentom kompetitivne ekskluzije ispitano je djelovanje sojeva L. brevis MB13 i MB20, Limosilactobacillus fermentum MC1 te Lactiplantibacillus plantarum MC19 i KR19 prema patogenoj vrsti Salmonella enterica serovar Typhimurium FP1. Provedenim eksperimentima dokazano je da sojevi L. brevis MB13 i MB20 posjeduju adhezijska svojstva i mogu preživjeti nepovoljne uvjete GIT-a, međutim za to je odgovoran S-sloj proteina čije uklanjanje uzrokuje značajno smanjenje adhezije te nemogućnost preživljavanja u GIT-u. Također, kompetitivnom ekskluzijom dokazano je da svi ispitani sojevi imaju antimikrobno djelovanje prema S. enterica serovar Typhimurium FP1.

probiotičke bakterije, majčino mlijeko, adhezijska svojstva, S-sloj proteina

nije evidentirano

engleski

In vitro adhesion of lactic acid bacteria from human breast milk

nije evidentirano

probiotic bacteria, human breast milk, adhesion properties, S-layer

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

23.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija