Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon (CROSBI ID 452099)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurić, Tanja Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon / Bucić-Kojić, Ana (mentor); Grgić, Josipa (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jurić, Tanja

Bucić-Kojić, Ana

Grgić, Josipa

hrvatski

Utjecaj različitih omotača na učinkovitost enkapsulacije ukupnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon

U radu je ispitan utjecaj otapala (voda i 50 %-tna vodena otopina etanola) te omjer kruto-tekuće (0, 025-1, 667 g/mL) na prinos ukupnih fenolnih spojeva, ukupnih flavonoida, ukupnih proantocijanidina i pojedinačnih fenolnih spojeva iz ekstrakta tropa grožđa sorte cabernet sauvignon. Najbolji prinos većine ispitivanih spojeva ostvaren je u etanolnim ekstraktima pri omjeru kruto-tekuće 0, 025 g/mL. Nadalje, ispitana je učinkovitost enkapsulacije ovisno o primjeni različitih omotača (natrij alginat, kitozan, arabic guma, maltodekstrin). Enkapsulacija je provedena ionskim geliranjem na uređaju za enkapsulaciju Buchi, B-390. Učinkovitost enkapsulacije izračunata je na osnovi masenog udjela enkapsuliranih i slobodnih ukupnih fenolnih spojeva. Učinkovitost enkapsulacije bila je veća od 50 % za sve primijenjene omotače, ali najveća učinkovitost (75, 47 %) ostvarena je u slučaju korištenja 0, 5 %-tnog kitozana u kalcijevom kloridu.

trop grožđa ; fenolni spojevi ; ekstrakcija ; učinkovitost enkapsulacije ; ionsko geliranje

nije evidentirano

engleski

Influence of Different Coatings on the Encapsulation Efficiency of Total Phenolic Compounds from Cabernet Sauvignon Grape Pomace Extract

The effect of solvents (water and 50% aqueous ethanol solution) and solid-liquid ratio (0.025-1.667 g/mL) on the yield of total phenolic compounds, total flavonoids, total proanthocyanidins and individual phenolic compounds from grape pomace extract variety Cabernet Sauvignon was examined. The best yield of most of the tested compounds was achieved in ethanol extracts at a solid-liquid ratio of 0.025 g/mL. Furthermore, the encapsulation efficiency depending on the application of different coatings (sodium alginate, chitosan, arabic gum, maltodextrin) was examined. Encapsulation was performed by ionic gelation on a Buchi encapsulation device, B-390. The encapsulation efficiency was calculated based on the mass fraction of encapsulated and free total phenolic compounds. The encapsulation efficiency was greater than 50% for all coatings used, but the highest efficiency (75.47%) was achieved when using 0.5% chitosan in calcium chloride.

grape pomace ; phenolic compounds ; extraction ; encapsulation efficiency ; ionic gelation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

13.06.2022.

obranjeno

109:164561

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehničke znanosti, Prehrambena tehnologija

Poveznice