Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija (CROSBI ID 452098)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mijatović, Ružica Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija / Bucić-Kojić Ana (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2022

Podaci o odgovornosti

Mijatović, Ružica

Bucić-Kojić Ana

hrvatski

Mikrovalna ekstrakcija fenolnih spojeva iz proizvodnih ostataka vinarija

Trop grožđa je proizvodni ostatak vinarija koji je jeftin, ali bogat izvor biološki aktivnih spojeva, kao što su fenolni spojevi. Njihova biološka funkcija pripisana je antioksidativnom, protuupalnom i antimikrobnom učinku. Kožica i sjemenke bobice grožđa su važan izvor fenolnih spojeva koje biljke sintetiziraju kao produkte sekundarnog metabolizma. S obzirom na to da fenolni spojevi imaju antioksidativno djelovanje, nazivaju se antioksidansima te onemogućuju djelovanje slobodnih radikala u ljudskom tijelu i tako sprječavaju posljedice oksidativnog stresa. Sintetski antioksidansi imaju štetan učinak na zdravlje ljudi pa se ekstrakti iz proizvodnih ostataka vinarija koji obiluju fenolnim spojevima nameću kao bolja prirodna alternativa sintetičkim antioksidansima. Konvencionalna ekstrakcija otapalom je najčešće korištena metoda izolacije fenolnih spojeva, međutim ova metoda predstavlja veliko opterećenje za okoliš budući da se za njezinu provedbu troše velike količine organskog otapala. Kao alternativa konvencionalnoj metodi ekstrakcije se javljaju tzv. zelene metode ekstrakcije, kao što je mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija koja nudi visoku učinkovitost ekstrakcije u kratkom vremenu te manju potrošnju otapala. Učinkovitost mikrovalne ekstrakcije ovisi o izboru otapala, trajanju izlaganja uzorka mikrovalovima, jakosti mikrovalne pećnice, temperaturi i sastavu samog uzorka. Kao nedostatak mikrovalne ekstrakcije pojavljuje se cijena opreme, ograničena primjena samo onih otapala koja imaju sposobnost interakcije s mikrovalovima i potreba za dodatnom jediničnom operacijom odvajanja ekstrakta od uzorka.

mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija ; fenolni spojevi ; proizvodni ostatak vinarija ; trop grožđa ; kožica grožđa ; sjemenke grožđa

nije evidentirano

engleski

Microwave Extraction of Phenolic Compounds from Wineries Residues

nije evidentirano

microwave-assisted extraction ; phenolic compounds ; winery waste ; grape pomace ; grape skin ; grape seeds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

19.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija