Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina (CROSBI ID 452091)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kurtanjek, Barbara
Šamec, Dunja
hrvatski
Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina
Kupina (Rubus fructiococus L.) je biljka iz porodice ruža čiji su plodovi poznati kao bobičasto ili jagodičasto voće. U ovom radu opisani su načini uzgoja, najvažnije sorte te kemijski sastav plodova kupine. Kupina se često konzumira svježa ali i prerađena. Veliku popularnost u našim krajevima steklo je vino od kupine koja se svrstava u voćna vina. U radu je detaljno opisan tehnološki proces proizvodnje vina od kupine koji uključuje berbu, čišćenje, usitnjavanje, prešanje, fermentaciju, pretok, njegu vina te punjenje u boce. U radu je dati i pregled najznačajnih proizvođača kupinovog vina u Hrvatskoj. U posljednjem dijeli rada dat je pregled bioaktivnih komponenta te pozitivnih učinaka na zdravlje kupinovog vina.
kupina ; voćno vino ; kupinovo vino ; tehnologija proizvodnje voćnog vina
nije evidentirano
engleski
Blackberry as a raw material for the production of fruit wine
nije evidentirano
blackberry ; fruit wine ; blackberry wine ; fruit wine production technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
20.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Koprivnica