Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina (CROSBI ID 452091)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kurtanjek, Barbara Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina / Šamec, Dunja (mentor); Koprivnica, Sveučilište Sjever, . 2022

Podaci o odgovornosti

Kurtanjek, Barbara

Šamec, Dunja

hrvatski

Kupina kao sirovina za proizvodnju voćnog vina

Kupina (Rubus fructiococus L.) je biljka iz porodice ruža čiji su plodovi poznati kao bobičasto ili jagodičasto voće. U ovom radu opisani su načini uzgoja, najvažnije sorte te kemijski sastav plodova kupine. Kupina se često konzumira svježa ali i prerađena. Veliku popularnost u našim krajevima steklo je vino od kupine koja se svrstava u voćna vina. U radu je detaljno opisan tehnološki proces proizvodnje vina od kupine koji uključuje berbu, čišćenje, usitnjavanje, prešanje, fermentaciju, pretok, njegu vina te punjenje u boce. U radu je dati i pregled najznačajnih proizvođača kupinovog vina u Hrvatskoj. U posljednjem dijeli rada dat je pregled bioaktivnih komponenta te pozitivnih učinaka na zdravlje kupinovog vina.

kupina ; voćno vino ; kupinovo vino ; tehnologija proizvodnje voćnog vina

nije evidentirano

engleski

Blackberry as a raw material for the production of fruit wine

nije evidentirano

blackberry ; fruit wine ; blackberry wine ; fruit wine production technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

20.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Sjever

Koprivnica

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija