Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na rast toksikotvornih plijesni (CROSBI ID 452061)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Knapić, Simona
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na rast toksikotvornih plijesni
Kvasci predstavljaju neiskorišteni izvor antagonističkog djelovanja prema drugim mikroorganizmima. Antagonističke interakcije iznjedrile su koncept biokontrole, prilikom čega bi se jedna vrsta mikroorganizma mogla koristiti kako bi se inhibirao rast i preživljavanje druge, manje poželjne vrste. Tijekom posljednjih 20 godina otkriveno je nekoliko vrsta kvasaca koje pokazuju snažno antagonističko djelovanje protiv plijesni. Pojava plijesni na prehrambenim proizvodnima, krmi, ali i u okolišu kao posljedicu može imati negativan učinak na zdravlje ljudi i životinja. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj odabranih sojeva kvasaca (Saccharomyces cerevisiae 5, Saccharomyces cerevisiae DSMZ, Saccharomyces bayanus 8, Saccharomyces uvarum 20, Hanseniaspora uvarum S138, Kluyveromyces marxianus DS12 i Pichia guilliermondii ZIM) na rast toksikotvornih plijesni (Aspergillus ochraceus 402, Aspergillus carbonarius 408, Penicillium nordicum 701 i Penicillium verrucosum 702). Rast plijesni u kontrolnim uzorcima te u prisutnosti odabranih sojeva kvasaca, ispitivan je tijekom 10 dana inkubacije, mjerenjem promjera porasle kolonije plijesni na čvrstoj hranjivoj podlozi. Dobiveni rezultati pokazuju potencijalnu primjenu kvasaca za biokontrolu rasta plijesni, a kao najbolji primjeri ističu se P. guilliermondii ZIM koji je inhibirao rast plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium za 63, 4 %, odnosno 68, 3 % već nakon 3 dana uzgoja. S. cerevisiae DSMZ je inhibirao rast plijesni iz rodova Aspergillius i Penicillium za 74, 7 %, odnosno 54, 4 %, ali nakon 10 dana uzgoja.
antagonističko djelovanje ; kvasci ; plijesni ; rast mikroorganizama
nije evidentirano
engleski
Influence of selected yeast strains on the growth of toxic molds
nije evidentirano
antagonistic interactions ; yeasts ; molds ; growth of microorganisms
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
17.06.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb