Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A (CROSBI ID 452059)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gradečki, Laura
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A
Neke vrste plijesni imaju pozitivno djelovanje pa se mogu koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Štetan utjecaj plijesni očituje se u tvorbi toksičnih spojeva. Toksikotvorne vrste plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium tijekom svojeg rasta sintetiziraju sekundarne metabolite, mikotoksine. Oni već u malim količinama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje, a jedan od najznačajnijih mikotoksina je okratoksin A. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, kojeg sintetiziraju plijesni Aspergillus carbonarius i Penicillium nordicum. Za kvalitativno određivanje prisutnosti okratoksina A u uzorcima micelija plijesni korištena je metoda tankoslojne kromatografije (TLC). Ova se metoda pokazala brzom, jednostavnom i jeftinom za provođenje analize. Dobiveni rezultati pokazuju da neki odabrani sojevi kvasaca inhibiraju sintezu okratoksina A iz plijesni Aspergillus carbonarius 408 tijekom 28 dana uzgoja pri 25°C.
kvasci ; okratoksin A ; tankoslojna kromatografija ; toksikotvorne plijesni
nije evidentirano
engleski
Influence of selected yeast strains on ochratoxin A synthesis
nije evidentirano
ochratoxin A ; thin layer chromatography ; toxicogenic moulds ; yeasts
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
08.07.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb