Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A (CROSBI ID 452059)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gradečki, Laura Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2021

Podaci o odgovornosti

Gradečki, Laura

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A

Neke vrste plijesni imaju pozitivno djelovanje pa se mogu koristiti u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Štetan utjecaj plijesni očituje se u tvorbi toksičnih spojeva. Toksikotvorne vrste plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium tijekom svojeg rasta sintetiziraju sekundarne metabolite, mikotoksine. Oni već u malim količinama predstavljaju zdravstveni rizik za ljude i životinje, a jedan od najznačajnijih mikotoksina je okratoksin A. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj odabranih sojeva kvasaca na sintezu okratoksina A, kojeg sintetiziraju plijesni Aspergillus carbonarius i Penicillium nordicum. Za kvalitativno određivanje prisutnosti okratoksina A u uzorcima micelija plijesni korištena je metoda tankoslojne kromatografije (TLC). Ova se metoda pokazala brzom, jednostavnom i jeftinom za provođenje analize. Dobiveni rezultati pokazuju da neki odabrani sojevi kvasaca inhibiraju sintezu okratoksina A iz plijesni Aspergillus carbonarius 408 tijekom 28 dana uzgoja pri 25°C.

kvasci ; okratoksin A ; tankoslojna kromatografija ; toksikotvorne plijesni

nije evidentirano

engleski

Influence of selected yeast strains on ochratoxin A synthesis

nije evidentirano

ochratoxin A ; thin layer chromatography ; toxicogenic moulds ; yeasts

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

08.07.2021.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija