Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca (CROSBI ID 452058)

Ocjenski rad | diplomski rad

Romac, Anamarija Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Romac, Anamarija

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca

Okratoksin A je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium, a klasificiran je kao potencijalni ljudski karcinogen. Istraživanja su pokazala da određeni sojevi kvasaca mogu smanjiti koncentraciju OTA u raznim medijima. Unatoč tome, utjecaj OTA na produkte fermentativnog metabolizma kvasaca nije istraživan. Stoga je cilj ovog rada istražiti utjecaj OTA na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca: Saccharomyces cerevisiae (5), Saccharomyces cerevisiae DMSZ, Saccharomyces bayanus (8), Hanseniaspora uvarum i Pichia guilliermondii, kao i na njihov rast. Pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su fermentativni produkti kvasaca, a sposobnost njihovog rasta ispitana je određivanjem broja živih stanica u prisutnosti OTA u koncentracijama 2, odnosno 4 μg mL-1. Iz dobivenih rezultata može se uočiti kako OTA najmanje inhibira fermentacijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae DSMZ. Najveći broj živih stanica zabilježen je kod kvasca P. guilliermondii nakon 24 sata uzgoja.

mikotoksini ; okratoksin A ; kvasac ; fermentacijski produkti

nije evidentirano

engleski

Influence of ochratoxin A on the fermentation properties of selected yeast strains

nije evidentirano

mycotoxins ; ochratoxin A ; yeast ; fermentation products

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

22.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija