Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca (CROSBI ID 452058)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Romac, Anamarija
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Utjecaj okratoksina A na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca
Okratoksin A je sekundarni metabolit plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium, a klasificiran je kao potencijalni ljudski karcinogen. Istraživanja su pokazala da određeni sojevi kvasaca mogu smanjiti koncentraciju OTA u raznim medijima. Unatoč tome, utjecaj OTA na produkte fermentativnog metabolizma kvasaca nije istraživan. Stoga je cilj ovog rada istražiti utjecaj OTA na fermentacijska svojstva odabranih sojeva kvasaca: Saccharomyces cerevisiae (5), Saccharomyces cerevisiae DMSZ, Saccharomyces bayanus (8), Hanseniaspora uvarum i Pichia guilliermondii, kao i na njihov rast. Pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su fermentativni produkti kvasaca, a sposobnost njihovog rasta ispitana je određivanjem broja živih stanica u prisutnosti OTA u koncentracijama 2, odnosno 4 μg mL-1. Iz dobivenih rezultata može se uočiti kako OTA najmanje inhibira fermentacijsku aktivnost kvasca Saccharomyces cerevisiae DSMZ. Najveći broj živih stanica zabilježen je kod kvasca P. guilliermondii nakon 24 sata uzgoja.
mikotoksini ; okratoksin A ; kvasac ; fermentacijski produkti
nije evidentirano
engleski
Influence of ochratoxin A on the fermentation properties of selected yeast strains
nije evidentirano
mycotoxins ; ochratoxin A ; yeast ; fermentation products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
22.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb