Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca (CROSBI ID 452056)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Juričić, Helena
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca
Okratoksin A (OTA) je jedan od najopasnijih mikotoksina, a zbog svoje sveprisutnosti i izraženih toksičnih svojstava, predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. U posljednje vrijeme se razvijaju (mikro)biološke metode uklanjanja ili detoksifikacije mikotoksina te je potrebno prikupiti što više saznanja o međusobnom odnosu mikotoksina i mikroorganizama. Budući da postoji jako malo ili uopće ne postoje podatci o utjecaju OTA na morfologiju i broj stanica kvasaca, cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj OTA na krivulju rasta i morfologiju stanica kvasaca Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus i Hanseniaspora uvarum. Mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, promjena morfologije stanica kvasaca određena je metodom mikrometrije uz upotrebu objektnog i okularnog mikrometra. Dobiveni rezultati su pokazali da OTA ima neznatan utjecaj na krivulju rasta kvasaca S. cerevisiae, S. bayanus i H. uvarum što nam sugerira da su kvasci razvili mehanizme prilagodbe za uvjete u kojima je prisutan mikotoksin. Također, utjecaj OTA na veličinu stanica ovisi o vremenu izloženosti i koncentraciji OTA.
okratoksin A ; kvasci ; krivulja rasta ; morfologija
nije evidentirano
engleski
Effects of ochratoxin A on the morphology and growth curve of selected wine yeast strains
nije evidentirano
ochratoxin A ; yeasts ; growth curve ; morphology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
15.09.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb