Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca (CROSBI ID 452056)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Juričić, Helena Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2020

Podaci o odgovornosti

Juričić, Helena

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Utjecaj okratoksina A na morfologiju i krivulju rasta odabranih sojeva vinskih kvasaca

Okratoksin A (OTA) je jedan od najopasnijih mikotoksina, a zbog svoje sveprisutnosti i izraženih toksičnih svojstava, predstavlja ozbiljnu prijetnju ljudskom zdravlju i ekonomiji. U posljednje vrijeme se razvijaju (mikro)biološke metode uklanjanja ili detoksifikacije mikotoksina te je potrebno prikupiti što više saznanja o međusobnom odnosu mikotoksina i mikroorganizama. Budući da postoji jako malo ili uopće ne postoje podatci o utjecaju OTA na morfologiju i broj stanica kvasaca, cilj ovog rada je bio odrediti utjecaj OTA na krivulju rasta i morfologiju stanica kvasaca Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces bayanus i Hanseniaspora uvarum. Mikrobni rast određen je brojanjem poraslih kolonija na čvrstoj hranjivoj podlozi, promjena morfologije stanica kvasaca određena je metodom mikrometrije uz upotrebu objektnog i okularnog mikrometra. Dobiveni rezultati su pokazali da OTA ima neznatan utjecaj na krivulju rasta kvasaca S. cerevisiae, S. bayanus i H. uvarum što nam sugerira da su kvasci razvili mehanizme prilagodbe za uvjete u kojima je prisutan mikotoksin. Također, utjecaj OTA na veličinu stanica ovisi o vremenu izloženosti i koncentraciji OTA.

okratoksin A ; kvasci ; krivulja rasta ; morfologija

nije evidentirano

engleski

Effects of ochratoxin A on the morphology and growth curve of selected wine yeast strains

nije evidentirano

ochratoxin A ; yeasts ; growth curve ; morphology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

15.09.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija