Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira (CROSBI ID 452054)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Blagajac, Amalija
Novak, Jasna
hrvatski
Enterococcus sojevi iz mikrobioma sira
Specifični sojevi Enterococcus vrste primjenjuju se u prehrambenoj industriji u fermentaciji hrane te kao probiotici. No s obzirom da su pojedini sojevi oportunistički patogeni potrebna je detaljna karakterizacija sigurnosti primjene. U ovom radu prioritetno je definirati fenotipske karakteristike Enterococcus faecium, Enterococcus faecalis i Enterococcus durans sojeva, povezane sa sigurnošću primjene kao starter ili probiotičkih kultura, koji su prethodno izolirani iz mikrobioma autohtonih hrvatskih sireva. Definirana je hemolitička i želatinozna aktivnost, mogućnost formiranja biofilma, prisutnost gena za enterocin A i enterocin B. S tehnološkog aspekta proveden je i postupak liofilizacije čistih kultura Enterococcus sojeva, kako bi se odredio postotak preživljavanja tijekom pripreme liofilizata. Ustanovljeno je da niti jedan od analiziranih sojeva ne iskazuje hemolitičku ili želatinoznu aktivnost. 55 % sojeva ima sposobnost formiranja biofilma što uz sintezu enterocina A i/ili enterocina B ukazuje kako pojedini sojevi imaju potencijalnu primjenu kao starter kulture. Svi analizirani sojevi dobro preživljavaju liofilizaciju u obranom mlijeku, osim Enterococcus faecium /durans ZG4-24.
Enterococcus, probiotičke starter kulture, bakteriocini, biofilm
nije evidentirano
engleski
Enterococcus strains from the cheese microbiome
nije evidentirano
Enterococcus, probiotic starter cultures, bacteriocins, biofilm
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
21.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb