Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine (CROSBI ID 723184)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Hasenay, Sanda ; Ačkar, Đurđica
hrvatski
Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine
Zbog sve veće emisije stakleničkih plinova, zagrijavanja Zemlje i sve većih problema sa zagađenosti okoliša, na globalnoj razini sve su više u fokusu održiva proizvodnja i smanjenje ljudskog utjecaja na okoliš. Europska unija danas teži "nultom utjecaju" na okoliš, što se posebno ističe u Strategiji "European Green Deal". Pred industriju se postavlja zahtjev uvođenja održivih tehnologija, proizvodnje održivih proizvoda i svođenje emisija u okoliš na najmanju moguću mjeru. S novim trendovima i strateškim ciljevima, u novije vrijeme u prehrambenoj industriji nusproizvodi se više ne smatraju otpadom, nego se nastoje iskoristiti kao vrijedne sirovine. U skladu s tim, i znanstvena istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom su porastu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi žarišta i smjerove znanstvenih istraživanja koji se odnose na nusproizvode prehrambene industrije. Kombinacijom deskriptivne bibliometrije i vizualizacije softverskim alatom CiteSpace II napravljena je bibliometrijska analiza istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije objavljenih u časopisima koji su indeksirani u citatnim indeksima Web of Science Core Colection baze podataka kako bi se uočili i objasnili razvojni trendovi u znanstvenoj literaturi. Analizom rezultata utvrđeno je da je zanimanje znanstvenika za istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom porastu, a trend rasta od 2015. se intenzivirao. Istraživanja se provode na znanstvenim institucijama diljem svijeta, Španjolska (13 %) i Italija (11 %) su predvodnici u objavljivanju rezultata istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije. Također je utvrđeno da znanstvenici rezultate istraživanja objavljuju u znanstvenim časopisima s visokim faktorom odjeka i kvartilima, a isto tako u svojim istraživanjima koriste literaturne reference iz sličnih ili istih naslova u kojima objavljuju.
bibliometrija ; CiteSpace II ; istraživački trendovi ; nusproizvodi prehrambene industrije
nije evidentirano
engleski
Bibliometric analysis of scientific research regarding food industry by-products in the period 1976 - 2021
nije evidentirano
bibliometrics ; CeteSpace II ; research trend ; food industry by-products
nije evidentirano
Podaci o prilogu
42-42.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Food industry by-products: book of abstracts
Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
978-953-7005-86-3
Podaci o skupu
3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products
poster
29.08.2022-29.08.2022
Osijek, Hrvatska