Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine (CROSBI ID 723184)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Hasenay, Sanda ; Ačkar, Đurđica Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine // Food industry by-products: book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 42-42

Podaci o odgovornosti

Hasenay, Sanda ; Ačkar, Đurđica

hrvatski

Bibliometrijska analiza znanstvenih istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije od 1976. do 2021. godine

Zbog sve veće emisije stakleničkih plinova, zagrijavanja Zemlje i sve većih problema sa zagađenosti okoliša, na globalnoj razini sve su više u fokusu održiva proizvodnja i smanjenje ljudskog utjecaja na okoliš. Europska unija danas teži "nultom utjecaju" na okoliš, što se posebno ističe u Strategiji "European Green Deal". Pred industriju se postavlja zahtjev uvođenja održivih tehnologija, proizvodnje održivih proizvoda i svođenje emisija u okoliš na najmanju moguću mjeru. S novim trendovima i strateškim ciljevima, u novije vrijeme u prehrambenoj industriji nusproizvodi se više ne smatraju otpadom, nego se nastoje iskoristiti kao vrijedne sirovine. U skladu s tim, i znanstvena istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom su porastu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi žarišta i smjerove znanstvenih istraživanja koji se odnose na nusproizvode prehrambene industrije. Kombinacijom deskriptivne bibliometrije i vizualizacije softverskim alatom CiteSpace II napravljena je bibliometrijska analiza istraživanja nusproizvoda prehrambene industrije objavljenih u časopisima koji su indeksirani u citatnim indeksima Web of Science Core Colection baze podataka kako bi se uočili i objasnili razvojni trendovi u znanstvenoj literaturi. Analizom rezultata utvrđeno je da je zanimanje znanstvenika za istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije u stalnom porastu, a trend rasta od 2015. se intenzivirao. Istraživanja se provode na znanstvenim institucijama diljem svijeta, Španjolska (13 %) i Italija (11 %) su predvodnici u objavljivanju rezultata istraživanja o korištenju nusproizvoda prehrambene industrije. Također je utvrđeno da znanstvenici rezultate istraživanja objavljuju u znanstvenim časopisima s visokim faktorom odjeka i kvartilima, a isto tako u svojim istraživanjima koriste literaturne reference iz sličnih ili istih naslova u kojima objavljuju.

bibliometrija ; CiteSpace II ; istraživački trendovi ; nusproizvodi prehrambene industrije

nije evidentirano

engleski

Bibliometric analysis of scientific research regarding food industry by-products in the period 1976 - 2021

nije evidentirano

bibliometrics ; CeteSpace II ; research trend ; food industry by-products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

42-42.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Food industry by-products: book of abstracts

Šubarić, Drago ; Jokić, Stela ; Lončarić, Ante

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-86-3

Podaci o skupu

3. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

poster

29.08.2022-29.08.2022

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti