Nutritivni značaj biljnih napitaka (CROSBI ID 452016)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Blažević, Ivana
Bituh, Martina
hrvatski
Nutritivni značaj biljnih napitaka
Uslijed novih spoznaja o utjecaju prehrane na zdravlje, podizanja svijesti o zagađenju okoliša, učestalijih odabira veganskih i sličnih oblika prehrane te povećanog broja osoba sa laktoza intolerancijom i alergijama na mlijeko dolazi do velikog porasta potražnje za mliječnim alternativama. Na tržištu se pojavljuju novi proizvodi, a jedni od njih su biljni napitci koji predstavljaju tekuće homogenizirane pripravke nastale ekstrakcijom hranjivih sastojaka iz biljnih sirovina u vodi s ciljem imitacije izgleda i konzistencije mlijeka. Cilj ovog završnog rada bio je pregledom dostupne literature istražiti nutritivni značaj biljnih napitaka, odnosno istražiti njihov utjecaj na zdravlje, te u kojoj mjeri mogu zamijeniti kravlje mlijeko. Biljni napitci su izvor različitih nutrijenata i mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje zahvaljujući mikronutrijentima, fitokemikalijama i vlaknima koja sadrže, no u usporedbi s mlijekom, biljni napitci predstavljaju slabiji izvor masti, proteina i energije. Bez obzira na određene sličnosti, biljni napitci nisu potpuna zamjena kravljem mlijeku.
biljni napitak, zdravstveni učinci, mlijeko, funkcionalna hrana
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of plant-based beverages
nije evidentirano
plant-based beverage, health benefits, milk, functional food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
16.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb