Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja (CROSBI ID 452002)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antunović, Marija
Pavlečić, Mladen
hrvatski
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja
Kefirni napitak je piće dobiveno fermentacijom vodene otopine saharoze s pomoću združene kulture kefirnih zrnaca sa ili bez dodatka sušenog voća. Mikroorganizmi koji su pretežito zastupljeni u kefirnim zrncima su bakterije mliječne kiseline, kvasci, bifidobakterije i bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena u ovom radu su iz kućnog uzgoja te im je mikrobiološki sastav nepoznat. Dodatkom sušenog voća u hranjivu podlogu osigurava se dodatan izvor nutrijenata, posebice ugljika i dušika, što djeluje pozitivno na rast i aktivnost mikroorganizama prisutnih u hranjivoj podlozi. U ovom završnom radu praćen je utjecaj i tijek proizvodnje kefirnog napitka uz dodatak tri vrste sušenog voća (šljive, grožđice, datulje). Rezultati istraživanja su pokazali da je najveći porast udjela suhe tvari, u odnosu na početni udio, ostvaren u eksperimentima gdje su u hranjivu podlogu dodane datulje. Najviši prinosi produkata poput etanola, manitola, mliječne i octene kiseline zabilježeni su kod kefirnog napitka gdje su dodane suhe šljive, a gdje je istovremeno zamijećen i najveći utrošak supstrata. Zaključno, u svim eksperimentima uočen je pozitivan učinak dodatka sušenog voća na proizvodnju kefirnog napitka.
keftirni napitak, kefirna zrnca, sušeno voće, suhe šljive, suhe grožđice, suhe datulje
nije evidentirano
engleski
Production of kefir beverage with addition of dried plums, raisins and dates
nije evidentirano
kefir drink, kefir grains, dried fruit, dried plums, raisins, dried dates
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
19.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Zagrebu
Zagreb