Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja (CROSBI ID 452002)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Antunović, Marija Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja / Pavlečić, Mladen (mentor); Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, . 2022

Podaci o odgovornosti

Antunović, Marija

Pavlečić, Mladen

hrvatski

Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak suhih šljiva, grožđica i datulja

Kefirni napitak je piće dobiveno fermentacijom vodene otopine saharoze s pomoću združene kulture kefirnih zrnaca sa ili bez dodatka sušenog voća. Mikroorganizmi koji su pretežito zastupljeni u kefirnim zrncima su bakterije mliječne kiseline, kvasci, bifidobakterije i bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena u ovom radu su iz kućnog uzgoja te im je mikrobiološki sastav nepoznat. Dodatkom sušenog voća u hranjivu podlogu osigurava se dodatan izvor nutrijenata, posebice ugljika i dušika, što djeluje pozitivno na rast i aktivnost mikroorganizama prisutnih u hranjivoj podlozi. U ovom završnom radu praćen je utjecaj i tijek proizvodnje kefirnog napitka uz dodatak tri vrste sušenog voća (šljive, grožđice, datulje). Rezultati istraživanja su pokazali da je najveći porast udjela suhe tvari, u odnosu na početni udio, ostvaren u eksperimentima gdje su u hranjivu podlogu dodane datulje. Najviši prinosi produkata poput etanola, manitola, mliječne i octene kiseline zabilježeni su kod kefirnog napitka gdje su dodane suhe šljive, a gdje je istovremeno zamijećen i najveći utrošak supstrata. Zaključno, u svim eksperimentima uočen je pozitivan učinak dodatka sušenog voća na proizvodnju kefirnog napitka.

keftirni napitak, kefirna zrnca, sušeno voće, suhe šljive, suhe grožđice, suhe datulje

nije evidentirano

engleski

Production of kefir beverage with addition of dried plums, raisins and dates

nije evidentirano

kefir drink, kefir grains, dried fruit, dried plums, raisins, dried dates

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

19.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija