Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve (CROSBI ID 451995)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šošo, Lea
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve
Pulpa bundeve je nutritivno vrijedna namirnica koja se zbog podložnosti kvarenju podvrgava procesu sušenja. Cilj ovog rada bio je analizirati kemijski sastav bundeve sušene u konvekcijskoj sušari uz protok zraka od 1, 5 m s-1 pri 50 ℃ i 0, 5 m s-1 pri 50, 60 i 70 ℃. Sadržaj nutritivnih komponenata u uzorcima određen je gravimetrijom i UV/Vis spektrofotometrijom. Najniži udio vlage (12, 56 %), pepela (5, 48 %) i vlakana (10, 12 %) sadrži uzorak sušen pri 60 ℃. Isti uzorak ima najveći udio masti (2, 18 %) i šećera (3, 49 %). Optimalno vrijeme za provođenje ultrazvučne ekstrakcije šećera pokazalo se 40 min (pri 60 ℃), a za ekstrakciju proteina 20 min. Tako maseni udjeli proteina za uzorke sušene pri 50 ℃ (1, 5 m s-1), 60 i 70 ℃ (0, 5 m s-1) uz ekstrakciju od 20 min iznose 27, 56 %, 25, 36 % i 24, 44 %.
Cucurbita maxima ; Konvenkcijsko sušenje ; Kemijski sastav ; Analitičke metode ; Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Influence of convective drying on the chemical composition of pumpkin
nije evidentirano
cucurbita maxima ; convective drying ; chemical composition ; analytical method ; ultrasound assisted extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
40
16.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb