Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve (CROSBI ID 451995)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šošo, Lea Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Šošo, Lea

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Utjecaj konvekcijskog sušenja na kemijski sastav bundeve

Pulpa bundeve je nutritivno vrijedna namirnica koja se zbog podložnosti kvarenju podvrgava procesu sušenja. Cilj ovog rada bio je analizirati kemijski sastav bundeve sušene u konvekcijskoj sušari uz protok zraka od 1, 5 m s-1 pri 50 ℃ i 0, 5 m s-1 pri 50, 60 i 70 ℃. Sadržaj nutritivnih komponenata u uzorcima određen je gravimetrijom i UV/Vis spektrofotometrijom. Najniži udio vlage (12, 56 %), pepela (5, 48 %) i vlakana (10, 12 %) sadrži uzorak sušen pri 60 ℃. Isti uzorak ima najveći udio masti (2, 18 %) i šećera (3, 49 %). Optimalno vrijeme za provođenje ultrazvučne ekstrakcije šećera pokazalo se 40 min (pri 60 ℃), a za ekstrakciju proteina 20 min. Tako maseni udjeli proteina za uzorke sušene pri 50 ℃ (1, 5 m s-1), 60 i 70 ℃ (0, 5 m s-1) uz ekstrakciju od 20 min iznose 27, 56 %, 25, 36 % i 24, 44 %.

Cucurbita maxima ; Konvenkcijsko sušenje ; Kemijski sastav ; Analitičke metode ; Ultrazvukom potpomognuta ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Influence of convective drying on the chemical composition of pumpkin

nije evidentirano

cucurbita maxima ; convective drying ; chemical composition ; analytical method ; ultrasound assisted extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

16.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Nutricionizam