Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane (CROSBI ID 451960)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jakopić, Ana
Novak, Jasna
hrvatski
Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane
Mikrobiota fermentirane hrane, kao značajni dio bakterijske populacije, sadrži bakterije mliječne kiseline (BMK) iz roda Enterococcus koji se istražuju kao starter kulture. Prilikom selekcije funkcionalnih starter kultura iz roda Enterococcus izazov je razlikovati komensalne od oportunističkih sojeva. Upravo, cilj ovog rada je procijeniti sigurnost primjene Enteroccocus faecium sojeva za daljnja istraživanja primjene kao funkcionalnih starter kultura. Ustanovljeno je da analizirani E. faecium sojevi ne sintetiziraju enzim želatinazu i citolizin, te je ispitano svojstvo E. faecium sojeva da formiraju biofilm na abiotičkoj površini. Sposobnost formiranja biofilma na polistiren se razlikuje s obzirom na soj i ovisi o koncentraciji dostupnih nutrijenata. Analizirani E. faecium sojevi se mogu prirediti kao osušeni aktivni pripravci budući da su pokazali visok stupanj preživljavanja sušenja liofilizacijom. Sojevi E. faecium A7 i ZG 3-16 sadrže gen za enterocin A. E. faecium ZG 5-20 i ZG 7-10 sadrže i gen za enterocin B koji ima sinergističko djelovanje s enterocinom A, što proširuje spektar antimikrobnog djelovanja i potencijal primjene kao biokonzervansa. Iz rezultata proizlazi da se analizirani E. faecium sojevi mogu odabrati za daljnja istraživanja primijene kao funkcionalne starter kulture.
Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm
nije evidentirano
engleski
Specific properties of Enterococcus faecium strains from the microbiome of fermented foods
nije evidentirano
Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
18.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb