Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane (CROSBI ID 451960)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jakopić, Ana Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane / Novak, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jakopić, Ana

Novak, Jasna

hrvatski

Specifična svojstva Enterococcus faecium sojeva iz mikrobioma fermentirane hrane

Mikrobiota fermentirane hrane, kao značajni dio bakterijske populacije, sadrži bakterije mliječne kiseline (BMK) iz roda Enterococcus koji se istražuju kao starter kulture. Prilikom selekcije funkcionalnih starter kultura iz roda Enterococcus izazov je razlikovati komensalne od oportunističkih sojeva. Upravo, cilj ovog rada je procijeniti sigurnost primjene Enteroccocus faecium sojeva za daljnja istraživanja primjene kao funkcionalnih starter kultura. Ustanovljeno je da analizirani E. faecium sojevi ne sintetiziraju enzim želatinazu i citolizin, te je ispitano svojstvo E. faecium sojeva da formiraju biofilm na abiotičkoj površini. Sposobnost formiranja biofilma na polistiren se razlikuje s obzirom na soj i ovisi o koncentraciji dostupnih nutrijenata. Analizirani E. faecium sojevi se mogu prirediti kao osušeni aktivni pripravci budući da su pokazali visok stupanj preživljavanja sušenja liofilizacijom. Sojevi E. faecium A7 i ZG 3-16 sadrže gen za enterocin A. E. faecium ZG 5-20 i ZG 7-10 sadrže i gen za enterocin B koji ima sinergističko djelovanje s enterocinom A, što proširuje spektar antimikrobnog djelovanja i potencijal primjene kao biokonzervansa. Iz rezultata proizlazi da se analizirani E. faecium sojevi mogu odabrati za daljnja istraživanja primijene kao funkcionalne starter kulture.

Enterococcus faecium, starter kulture, mikrobiota hrane, sigurnost primjene, biofilm

nije evidentirano

engleski

Specific properties of Enterococcus faecium strains from the microbiome of fermented foods

nije evidentirano

Enterococcus faecium, starter cultures, food microbiome, safety, biofilm

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija