Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje postupaka ekstrakcije funkcionalnih biomolekula Lactobacillus sojeva (CROSBI ID 451959)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Karamehmedović, Belma Optimiranje postupaka ekstrakcije funkcionalnih biomolekula Lactobacillus sojeva / Novak, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Karamehmedović, Belma

Novak, Jasna

hrvatski

Optimiranje postupaka ekstrakcije funkcionalnih biomolekula Lactobacillus sojeva

Površinske strukture probiotičkih bakterija su ključne molekule prilikom interakcija s mikrookolišom gastrointestinalnog trakta, te se pojedine istražuju kao funkcionalne biomolekule. Upravo predstavnici ovih biomolekula su egzopolisaharidi (EPS) koji su izvanstanični šećerni polimeri, odnosno S-proteini koji su skupina površinskih proteina koje eksprimiraju pojedini Lactobacillus sojevi. Funkcionalne biomolekule Lactobacillus sojeva se intenzivno istražuju te se prema recentnim istraživanjima definiraju kao postbiotici. Za strukturnu i funkcionalnu analizu ključno je provesti učinkovitu ekstrakciju ciljanih molekula. Upravo u ovom radu provedeno je optimiranje uvjeta ekstrakcije EPS iz odabranih Lactobacillus sojeva mikrobioma humanog mlijeka. EPS je ekstrahiran iz soja Limosilactobacillus fermentum MC1, a S- proteini iz sojeva Levilactobacillus brevis MB1, MB2, MB13, MB20. Dijalizirani uzorci stanično vezanih EPS-b izolirani su primjenom tri različita agensa NaOH, fenol, EDTA. Najveći prinos od YEPS=544, 12 mg/L određen je u uzorku EPS-b nakon primjene NaOH. Maksimalna koncentracija ekstracelularnih EPS (611, 11 mg/L) (EPS-r), eksperimentalno je određena u uzorku ekstrahiranom u postupku pročišćavanja koji uključuje trikloroctenu kiselinu. SDS-PAGE analizom površinskih proteina ustanovljena je prisutnost S- proteina kod sva četiri soja L. brevis. Metodom po Bradfordu određena je koncentracija ekstrahiranih S-proteina pri čemu je najveća koncentracija (27, 286 mg/µL) određena u uzorku površinskih proteina soja L. brevis MB20.

Limosilactobacillus fermentum, Levilactobacillus brevis, egzopolisaharidi, S-proteini, ekstrakcija, postbiotici

nije evidentirano

engleski

Optimization of extraction of functional biomolecules of Lactobacillus strains

nije evidentirano

Limosilactobacillus fermentum, Levilactobacillus brevis, exopolysaccharides, S-proteins, extraction, postbiotics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

30

07.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija