Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj (CROSBI ID 451916)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jozinović, Andrea
Šamec, Dunja
hrvatski
Ekološka proizvodnja i ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj
Lješnjak (Corylus avellana L.) je nakon oraha najvažnije jezgričavo voće, a plod je biljke lijeska. Može se konzumirati kao voće u sušenom obliku, no danas se najviše koristi u prehrambenoj, točnije konditorskoj industriji. Unatrag nekoliko godina sve je veća potražnja ali i proizvodnja lijeske prema načelima ekološke proizvodnje te su na tržištu sve više prisutni ekološki proizvodi od lješnjaka. U ovom su radu opisane vrste lijeske koje se uzgajaju u Republici Hrvatskoj te njihov kemijski sastav ploda koji se odnosi na sastav mikro i makronutrijenata i sorte lješnjaka. U uvodnom dijelu dati su i podaci o trenutnom stanju ekološko proizvodnje u Hrvatskoj te su navedeni osnovni principi ekološkog uzgoja i prerade lješnjaka. U posljednjem dijelu rada prikazani su ekološki proizvodi od lješnjaka u Hrvatskoj te opisani osnovni principi njihove ekološke prehrambene proizvodnje.
lješnjak ; lijeska ; ekološka proizvodnja ; ekološki proizvodi
nije evidentirano
engleski
Organic production and organic hazelnut products in Croatia
nije evidentirano
hazelnut ; organic farming ; organic products
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
06.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Koprivnica