Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 451830)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sulić, Tea Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Sulić, Tea

Mioč, Boro

hrvatski

Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj

Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka ovise o mnogobrojnim čimbenicima od kojih se ističu genotip tj. pasmina, hranidba, dob ovce, redoslijed i stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, sezona janjenja te način i broj dnevnih mužnji. Ovčje mlijeko sadrži visok udio suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina zbog čega je vrlo prikladna namirnica za proizvodnju jogurta i sira. U Hrvatskoj, najvećim dijelom u proizvodnji mlijeka i njegovom preradom, sudjeluju izvorne pasmine poput paške ovce, istarske ovce, creska ovce te ličke pramenke, kao i uvezene pasmine: lacaune ovca, travnička pramenka i istočnofrizijska ovca. Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka postaje sve raširenija, a također je od velikog ekonomskog značaja što je dodatan poticaj za buduću rašireniju proizvodnju.

ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva

nije evidentirano

engleski

Production and chemical composition of ewe's milk in Croatia

nije evidentirano

sheep, milk, chemical composition, production properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

16.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)