Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj (CROSBI ID 451830)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sulić, Tea
Mioč, Boro
hrvatski
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj
Proizvodnja i kemijski sastav ovčjeg mlijeka ovise o mnogobrojnim čimbenicima od kojih se ističu genotip tj. pasmina, hranidba, dob ovce, redoslijed i stadij laktacije, dužina laktacije, veličina legla, sezona janjenja te način i broj dnevnih mužnji. Ovčje mlijeko sadrži visok udio suhe tvari, mliječne masti i bjelančevina zbog čega je vrlo prikladna namirnica za proizvodnju jogurta i sira. U Hrvatskoj, najvećim dijelom u proizvodnji mlijeka i njegovom preradom, sudjeluju izvorne pasmine poput paške ovce, istarske ovce, creska ovce te ličke pramenke, kao i uvezene pasmine: lacaune ovca, travnička pramenka i istočnofrizijska ovca. Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka postaje sve raširenija, a također je od velikog ekonomskog značaja što je dodatan poticaj za buduću rašireniju proizvodnju.
ovce, mlijeko, kemijski sastav, proizvodna svojstva
nije evidentirano
engleski
Production and chemical composition of ewe's milk in Croatia
nije evidentirano
sheep, milk, chemical composition, production properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
16.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb