Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa (CROSBI ID 451767)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rožanković, Ivan Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Rožanković, Ivan

Mioč, Boro

hrvatski

Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa

U Hrvatskoj se ovce i koze uzgajaju stoljećima ponajviše za proizvodnju mesa koje je njihov najvažniji proizvod u većini zemalja. U uzgoju ovaca i koza, uz proizvodnju mesa, prihod se ostvaruje i proizvodnjom mlijeka, vune-vlakna, gnoja i dr. Za proizvodnju mesa uzgajivači biraju pasmine i grla dobrih reprodukcijskih odlika, visoke plodnosti, dobrih tovnih odlika, visokog dnevnog prirasta te izvrsne kvalitete mesa. Kada se sa zaklanih grla janjadi i jaradi izdvoji meso, dobiju se i razni nusproizvodi koji služe kao sirovina za različite industrije. Kemijski sastav i kakvoća mesa su varijabilni. Ovise o brojnim čimbenicima, od kojih treba izdvojiti genotip- pasminu, spol, sustav u kojem se životinja uzgaja, hranidbu te postupke s životinjom prije klanja. U ovom radu je prikazan usporedni kemijski sastavi janjećeg i jarećeg mesa

proizvodnja mesa, janjeće meso, jareće meso, kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of lamb and goatling meat

nije evidentirano

meat production, lamb meat, goatling meat, chemical composit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

15.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)