Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa (CROSBI ID 451767)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rožanković, Ivan
Mioč, Boro
hrvatski
Kemijski sastav janjećeg i jarećeg mesa
U Hrvatskoj se ovce i koze uzgajaju stoljećima ponajviše za proizvodnju mesa koje je njihov najvažniji proizvod u većini zemalja. U uzgoju ovaca i koza, uz proizvodnju mesa, prihod se ostvaruje i proizvodnjom mlijeka, vune-vlakna, gnoja i dr. Za proizvodnju mesa uzgajivači biraju pasmine i grla dobrih reprodukcijskih odlika, visoke plodnosti, dobrih tovnih odlika, visokog dnevnog prirasta te izvrsne kvalitete mesa. Kada se sa zaklanih grla janjadi i jaradi izdvoji meso, dobiju se i razni nusproizvodi koji služe kao sirovina za različite industrije. Kemijski sastav i kakvoća mesa su varijabilni. Ovise o brojnim čimbenicima, od kojih treba izdvojiti genotip- pasminu, spol, sustav u kojem se životinja uzgaja, hranidbu te postupke s životinjom prije klanja. U ovom radu je prikazan usporedni kemijski sastavi janjećeg i jarećeg mesa
proizvodnja mesa, janjeće meso, jareće meso, kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of lamb and goatling meat
nije evidentirano
meat production, lamb meat, goatling meat, chemical composit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
15.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb