Primjena križanja u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka (CROSBI ID 451655)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rukavina, Krešimir
Mioč, Boro
hrvatski
Primjena križanja u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka
Cilj ovog rada je bio upoznati se sa križanjima u svrhu poboljšanja genetskih predispozicija grla za proizvodnju proizvodnje mesa ili mlijeka. Križanje je najstarija uzgojna metoda koja se koristi da bi se poboljšala gospodarski važna nasljedna svojstva. Pomoću križanja, pasmine je moguće oplemeniti (poboljšati), pretočiti jednu u drugu ili čak stvoriti neku novu (bolju) pasminu. U stočarstvu je križanje znatno zastupljenije u drugim granama osobito u peradarstvu i svinjogojstvo i znatno manje u govedarstvu i najčešće se primjenjuje u proizvodnji mesa te znatno manje u proizvodnji mlijeka. Križanje je postupak u kojem se ciljano sparuju ili „udružuju genetske osnovice“ dviju ili više različitih pasmina s ciljem združivanja genetskih osnova u njihovom potomstvu. Dobiveni križanci su heterozigotni što uzrokuje pojavu učinka heterozisa (bolja ekspresija gena). Križanja koja se opisuju u ovom radu su uporabno, potiskujuće, melioracijsko i kombinacijsko.
križanje, ovca, selekcija, meso, mlijeko, uzgojni program
nije evidentirano
engleski
Application of crossbreeding in sheep meat and milk production
nije evidentirano
crossbreeding, sheep, selection, meat, milk, breeding program
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
12.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb