Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena križanja u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka (CROSBI ID 451655)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rukavina, Krešimir Primjena križanja u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka / Mioč, Boro (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Rukavina, Krešimir

Mioč, Boro

hrvatski

Primjena križanja u proizvodnji ovčjeg mesa i mlijeka

Cilj ovog rada je bio upoznati se sa križanjima u svrhu poboljšanja genetskih predispozicija grla za proizvodnju proizvodnje mesa ili mlijeka. Križanje je najstarija uzgojna metoda koja se koristi da bi se poboljšala gospodarski važna nasljedna svojstva. Pomoću križanja, pasmine je moguće oplemeniti (poboljšati), pretočiti jednu u drugu ili čak stvoriti neku novu (bolju) pasminu. U stočarstvu je križanje znatno zastupljenije u drugim granama osobito u peradarstvu i svinjogojstvo i znatno manje u govedarstvu i najčešće se primjenjuje u proizvodnji mesa te znatno manje u proizvodnji mlijeka. Križanje je postupak u kojem se ciljano sparuju ili „udružuju genetske osnovice“ dviju ili više različitih pasmina s ciljem združivanja genetskih osnova u njihovom potomstvu. Dobiveni križanci su heterozigotni što uzrokuje pojavu učinka heterozisa (bolja ekspresija gena). Križanja koja se opisuju u ovom radu su uporabno, potiskujuće, melioracijsko i kombinacijsko.

križanje, ovca, selekcija, meso, mlijeko, uzgojni program

nije evidentirano

engleski

Application of crossbreeding in sheep meat and milk production

nije evidentirano

crossbreeding, sheep, selection, meat, milk, breeding program

nije evidentirano

Podaci o izdanju

19

12.09.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)