Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom (CROSBI ID 313659)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Ugarković, Damir ; Tikvić, Ivica ; Grgurić, Ivana ; Perković, Ivan ; Hulak, Nataša ; Roje, Vibor ; Šutalo, Petar ; Popić, Krešimir Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom // Šumarski list, 146 (2022), 7-8; 283-291. doi: 10.31298/sl.146.7-8.1

Podaci o odgovornosti

Ugarković, Damir ; Tikvić, Ivica ; Grgurić, Ivana ; Perković, Ivan ; Hulak, Nataša ; Roje, Vibor ; Šutalo, Petar ; Popić, Krešimir

hrvatski

Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom

Odumiranjem stabala mijenjaju se stanišne prilike u šumskom ekosustavu, uslijed čega dolazi do promjene mikroklime i mikrobiološke aktivnosti tla. Cilj ovoga istraživanja je utvrditi razlike u mikroklimi staništa te u enzimatskoj aktivnosti šumskog tla u trima šumskim progalama i trima šumskim sastojinama obične jele s rebračom (Blechno-Abietetum Ht. 1950). Od mikroklimatskih elemenata mjerene su temperatura zraka, temperatura tla, relativna vlažnost zraka i volumetrijska vlažnost tla. Za određivanje kemijskih svojstava tla te dehidrogenazne i proteolitičke aktivnosti tala prikupljeni su kompozitni uzorci tla s dubine od 0 do 10 cm. U šumskim progalama utvrđene su značajno više vrijednosti temperatura zraka i tla te značajno niže vrijednosti relativne vlažnosti zraka i volumetrijske vlažnosti tla nego u šumskoj sastojini. Provedenim istraživanjem nisu utvrđene značajne razlike u kemijskim svojstvima tala između šumskih progala i sastojina. Zbog nesignifikantnih promjena kemijskih karakteristika tla, nisu utvrđene značajne promjene u enzimatskoj aktivnosti tala u progalama u odnosu na šumske sastojine. Temperatura zraka i temperatura tla povezane su s dehidrogenaznom aktivnosti tala, dok su temperatura tla i volumetrijska vlažnost tla povezane s proteolitičkom aktivnosti tala u šumskim progalama. Kemijska su svoj­stva tla također imale značajan utjecaj na enzimatsku aktivnost, jer se povećanjem udjela organske tvari, dušika, humusa i ugljika u tlu povećava i enzimatska aktivnost šumskih tala. Najveće korelacije enzimatske aktivnosti i kemijskih svojstava tla utvrđene su za proteolitičku aktivnost šumskih tala. Enzimatska aktivnost šumskih tala bila je najveća na početku vegetacijskog razdoblja u uvjetima optimalne temperature i vlažnosti tla.

šumska progala ; enzimi tla ; kemijska svojstva tla ; obična jela

nije evidentirano

engleski

Enzimatska aktivnost šumskog tla u oštećenom šumskom ekosustavu obične jele s rebračom

nije evidentirano

šumska progala ; enzimi tla ; kemijska svojstva tla ; obična jela

nije evidentirano

Podaci o izdanju

146 (7-8)

2022.

283-291

objavljeno

0373-1332

1846-9140

10.31298/sl.146.7-8.1

Povezanost rada

Šumarstvo

Poveznice
Indeksiranost