Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline (CROSBI ID 722471)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Marijanović, Zvonimir ; Siroglavić, Dominik ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Pavlešić, Tomislav ; Gobin, Ivana
hrvatski
Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline
Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda uslijed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevi su izolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2, v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Najzastupljeniji spojevi unutar uzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9- 43, 9 %), 2-furankarboksialdehid (furfural ; 16, 3 %), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malina keton (4- (4-hidroksifenil)-butan-2-on (0, 9 %).
hlapljivi spojevi ; med ; sok od maline ; GC-MS ; USE ; SPME
nije evidentirano
engleski
Volatile compounds of honey with addition of concentrated raspberry fruit juice
nije evidentirano
volatile compounds ; honey ; raspberry juice ; GC-MS ; USE ; SPME
nije evidentirano
Podaci o prilogu
498-502.
2021.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek
2459-5543
Podaci o skupu
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
05.09.2021-10.09.2021
Vodice, Hrvatska