Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline (CROSBI ID 722471)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Marijanović, Zvonimir ; Siroglavić, Dominik ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Pavlešić, Tomislav ; Gobin, Ivana Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline // Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek, 2021. str. 498-502

Podaci o odgovornosti

Marijanović, Zvonimir ; Siroglavić, Dominik ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Pavlešić, Tomislav ; Gobin, Ivana

hrvatski

Hlapljivi spojevi meda s dodatkom koncentriranog soka od maline

Mnoštvo bioloških spojeva u medu nisu stabilni, naročito hlapljive tvari, a njihove se strukture mogu transformirati tijekom zrenja meda, skladištenja te u procesu dobivanja proizvoda od meda uslijed djelovanja visoke temperature. Cilj ovog rada je bio identificirati hlapljive i poluhlapljive spojeve unutar proizvoda od meda. Spojevi su izolirani ultrazvučnom ekstrakcijom (USE) koristeći otapala pentan : dietil-eter (1:2, v/v) i diklormetan. Druga korištena metoda je mikroekstrakcija vršnih para na krutoj fazi (SPME). Izolirani spojevi su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS). Najzastupljeniji spojevi unutar uzorka su bili: 5-hidroksimetilfurfural (21, 9- 43, 9 %), 2-furankarboksialdehid (furfural ; 16, 3 %), mnogi terpeni i derivati benzena. Specifičan spoj izoliran ultrazvučnom ekstrakcijom koristeći diklormetan kao otapalo je tzv. malina keton (4- (4-hidroksifenil)-butan-2-on (0, 9 %).

hlapljivi spojevi ; med ; sok od maline ; GC-MS ; USE ; SPME

nije evidentirano

engleski

Volatile compounds of honey with addition of concentrated raspberry fruit juice

nije evidentirano

volatile compounds ; honey ; raspberry juice ; GC-MS ; USE ; SPME

nije evidentirano

Podaci o prilogu

498-502.

2021.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova: 56. Hrvatski i 16. Međunarodni simpozij agronoma

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti t Osijek

2459-5543

Podaci o skupu

56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

05.09.2021-10.09.2021

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija