Gospodarska važnost marikulture u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 451570)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vukić, Kristofer
Matulić, Daniel
hrvatski
Gospodarska važnost marikulture u Republici Hrvatskoj
Marikultura podrazumijeva kontrolirani uzgoj riba, rakova, školjkaša, mekušaca i vodenog bilja u morskoj ili bočatoj vodi. Odvija se u bazenima, plutajućim kavezima ili drugim uzgojnim instalacijima koje se smještaju u zaštićene dijelove priobalnoga mora. Marikultura jedna je od najbrže rastućih gospodarskih grana u svijetu. Komercijalna proizvodnja morske ribe u Republici Hrvatskoj započela je 80-ih godina prošloga stoljeća. Posljednjih godina marikultura RH se pomalo diversificira (hama, zubatac, gof), a uzgoj lubina, orade i tune učestalo raste. Proizvodnja školjkaša stagnira, međutim kvalitetnim monitoringom, uvođenjem novih tehnologija i ulaganjem u ovaj podsektor moguće je potaknuti rast proizvodnje. Za daljnji razvoj marikulture u Republici Hrvatskoj biti će potrebna dodatna ulaganja u proizvodni proces, kao i dodatni marketinški napori koji će za cilj imati približiti važnost i vrijednost konzumacije ribe i njenih prerađevina.
marikultura, gospodarstvo, budućnost, utjecaj
nije evidentirano
engleski
Economic importance of mariculture in Republic of Croatia
nije evidentirano
mariculture, economy, future, impact
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
06.09.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb