Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice (CROSBI ID 451567)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Akalović, Petra
Pavlečić, Mladen
hrvatski
Proizvodnja kefirnog napitka uz dodatak sušene papaje, brusnice i marelice
Kefirni napitak je fermentirano piće dobiveno fermentacijom otopine saharoze s pomoću združene mikrobne kulture kefirnih zrnaca, uz mogućnost dodatka sušenog voća. Najzastupljeniji mikroorganizmi koji se pretežno nalaze na kefirnim zrncima (kefiran) su bakterije mliječne kiseline, kvasci te bakterije octene kiseline. Kefirna zrnca korištena za ovaj rad iz kućnog su uzgoja te im nije poznat točan mikrobiološki sastav. Dodatak sušenog voća u hranjivu podlogu predstavlja dodatni izvor nutrijenata, uglavnom ugljika i dušika, što pospješuje rast i aktivnost prisutnih mikroorganizama. U ovom završnom radu proučavan je utjecaj dodatka tri različite vrste sušenog voća (papaje, brusnice i marelice) na tijek proizvodnje kefirnog napitka. Rezultati ovog istraživanja pokazuju najveći porast udjela suhe tvari u odnosu na početnu vrijednost u slučaju kada je u podlogu dodana sušena papaja, dok su najveći prinosi produkata kao što su etanol, manitol i octena kiselina ostvareni uz dodatak sušene marelice gdje je i supstrat (saharoza) utrošen do kraja. Na temelju ovog istraživanja može se zaključiti da sve tri vrste sušenog voća imaju pozitivan efekt na proizvodnju i pokazatelje uspješnosti proizvodnje kefirnog napitka.
kefirni napitak, sušeno voće, kefirna zrnca, papaja, marelica, brusnica
nije evidentirano
engleski
Production of kefir beverage with addition of dried papaya, cranberries and apricots
nije evidentirano
kefir drink, dried fruits, kefir grains, papaya, apricot, cranberry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
07.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb