Jestivi ambalažni materijali (CROSBI ID 451544)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gujinović, Monika
Jakić, Miće
hrvatski
Jestivi ambalažni materijali
Sama ideja o upotrebi jestivih zaštitnih filmova već duže vrijeme zaokuplja pažnju znanstvenika. Postupak prevlačenja hrane bilo voskovima ili želatinom patentiran je daleke 1800. godine. Jestivi filmovi nalaze se u upotrebi već niz godina (želatina, kapsule, ovitci za kobasice, prevlake od čokolade, šećera i od voska). Funkcija jestive ambalaže je ponuditi selektivnu prepreku za usporavanje migracije vlage, transporta plina, migracije ulja i masti te transporta otopljene tvari ; poboljšati mehanička svojstva rukovanja hranom ; poboljšati mehanički integritet ili osobine rukovanja hranom ; zadržavati hlapljive spojeve okusa i nositi aditive za hranu poput antioksidansa i antimikrobnih sredstava. U ovom završnom radu objašnjeno je što je jestiva ambalaža, njezine vrste, svojstva kao i sama svrha primjene. U budućnosti se očekuje povećanje upotrebe jestivih materijala, njihov razvoj te poboljšanje svojstava.
jestiva ambalaža, zaštitni filmovi, jestivi filmovi, jestivi premazi
nije evidentirano
engleski
Edible packaging materials
nije evidentirano
edible packaging, protective films, edible films, edible coatings
nije evidentirano
Podaci o izdanju
48
10.06.2021.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split, Hrvatska