Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije (CROSBI ID 73863)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije // NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE / Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 1-34

Podaci o odgovornosti

Pleadin, Jelka ; Bogdanović, Tanja ; Murati, Teuta ; Kmetič, Ivana

hrvatski

Kontaminanti u nusproizvodima prehrambene industrije

Kontaminanti su kemijske tvari koje se u hranu ne dodaju namjerno, ali se mogu nalaziti u njoj kao posljedica proizvodnje, prerade, skladištenja i ostalih faza tijekom rukovanja i pripreme hrane, a mogu biti i posljedicom prirodnog te okolišnog onečišćenja. Neki od najznačajnijih kontaminanata u hrani jesu: mikotoksini (aflatoksini, okratoksin A, fuzarijski toksini, patulin i citrinin) ; metali (olovo, kadmij, živa, anorganski kositar) ; 3-monokloropropan1, 2-diol (3-MCPD) ; dioksini i poliklorirani bifenili (PCB) ; policiklički aromatski ugljikovodici (PAH) ; melamin ; eruka kiselina i nitrati. Njihova prisutnost u hrani može prouzročiti štetne učinke na ljudsko zdravlje, od blagog gastroenteritisa do akutnih slučajeva jetrenih, bubrežnih i neuroloških sindroma. Novija istraživanja sve su više posvećena iskorištavanju nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji funkcionalne i druge hrane te se nude nova rješenja i tehnologije sa svrhom stalnog porasta proizvodnje i postizanja održivog i stabilnog ekonomskog rasta uz, istovremeno, pozitivan utjecaj na okoliš. Međutim, uvažavajući mogućnost kontaminiranosti sirovina koje se koriste u prehrambenoj industriji te korištenje pojedinih nusproizvoda kao korisnih sirovina u daljnjoj proizvodnji, jasno je da i nusproizvodi predstavljaju potencijalni izvor onečišćenja, stoga je u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane i zaštite zdravlja potrošača neupitan značaj sustavnog nadzora tih tvari, kako u završnim proizvodima tako i u nusproizvodima. Ovopoglavlje daje pregled osnovnih karakteristika najznačajnijih kontaminanata hrane, njihove pojavnosti u različitim vrstama namirnica te mogućih izvora kontaminacije nusproizvoda koji se koriste ili imaju potencijal za primjenu u prehrambenoj industriji.

kontaminanti ; nusproizvodi ; prirodni kontaminanti ; okolišni kontaminanti ; procesuiranje hrane

nije evidentirano

engleski

Contaminants in by-products of the food industry

nije evidentirano

contaminants ; by-products ; natural contaminants ; environmental contaminants ; food processing

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-34.

objavljeno

Podaci o knjizi

NEKE MOGUĆNOSTI ISKORIŠTENJA NUSPROIZVODA PREHRAMBENE INDUSTRIJE

Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2022.

978-953-7005-81-8

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija