Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda (CROSBI ID 451534)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vujić, Mario Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda / Lušić, Dražen ; Bošnir, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Vujić, Mario

Lušić, Dražen ; Bošnir, Jasna

hrvatski

Kvaliteta i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda

Cilj je ovog rada bio ispitati kvalitetu i sigurnost dodataka prehrani na bazi pčelinjih proizvoda. Provedene su analize vezane uz prisutnost teških metala i mikronutrijenata, konzervansa i sladila u odabranim uzorcima kao i ispitivanje mikrobioloških parametara te parametara kvalitete. Provjerena je usklađenost deklaracija ispitivanih uzoraka s važećim zakonskim propisima za označavanje dodataka prehrani. U svrhu procjene sigurnosti ispitivanih uzoraka provedeno je istraživanje putem anketnog upitnika među širom populacijom kao i putem službenih upita prema tijelima državne uprave, agencijama i institucijama nadležnima za pitanja dodataka prehrani i pčelinjih proizvoda. Dobiveni rezultati pokazuju kako od ukupno ispitanih uzoraka njih 11 (21, 57 %) sadrži povećanu koncentraciju ukupnog arsena, 3 uzorka (5, 88 %) sadrže povećanu koncentraciju ukupnog željeza, 8 uzoraka (15, 68 %) ima povećanu koncentraciju ukupnog nikla, 3 uzorka (5, 88 %) sadrže povećanu koncentraciju cinka dok 1 uzorak (1, 96 %) sadrži povećanu koncentraciju selena. Kao parametri kvalitete u dodacima prehrani na bazi propolisa određeni su suha tvar i koncentracija tri flavonoida (kvercetin, apigenin, krizin), dok je kod 15 uzoraka na bazi matične mliječi analizirana prisutnost 10-HDA kao potvrda njihove izvornosti. Pregledom označavanja ispitivanih uzoraka iz ovog rada, za njih nešto više od 41 % utvrđeno je kako nisu u skladu s propisima označavanja. Izostavljanje označavanja tvari ili proizvoda, koji uzrokuju alergije ili intolerancije predstavlja najveću opasnost za zdravlje potrošača. Na osnovi rezultata dobivenih ovim istraživanjem može se zaključiti kako postoji potreba za uspostavom sustava nutrivigilancije za dodatke prehrani na bazi pčelinjih proizvoda, a koji trenutno ne postoji u Republici Hrvatskoj.

Dodaci prehrani ; Kvaliteta ; Nutrivigilancija ; Pčelinji proizvodi ; Sigurnost

nije evidentirano

engleski

Quality and Safety of Food Supplements Based On Bee Products

nije evidentirano

Bee products ; Food supplements ; Nutrivigilance ; Quality ; Safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

207

11.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Farmacija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija