Drought induced variability of proline, phenolic content and antioxidant capacity in garlic (Allium sativum L.) (CROSBI ID 722226)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Tvrtko Karlo ; Išić, Nina ; Franić, Mario ; Bažon, Iva ; Ban, Dean ; Sivec, Marta ; Goreta Ban, Smiljana ; Major, Nikola
engleski
Drought induced variability of proline, phenolic content and antioxidant capacity in garlic (Allium sativum L.)
Stres izazvan abiotičkim čimbenicima, kao što je suša, izaziva prekomjernu proizvodnju prolina u biljkama što u konačnici daje toleranciju na stres održavanjem osmotske ravnoteže, stabilizacijom membrana i sprječavanjem oksidativnih izboja. Kao takav, prolin se smatra markerom stresa za određivanje biljnog fiziološkog stanja i razine tolerancije na stres. Osim što utječe na fiziološko stanje biljaka, stres povezan sa sušom utječe i na biosintezu sekundarnih metabolita, kao što su fenoli, te se na taj način mijenja ukupnim antioksidacijski kapacitet biljke. Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj abiotičkog stresa od strane suše na 36 sorte češnjaka (A.sativum L.), mjerenjem razine prolina, fenola kao i antioksidativnog kapaciteta.
abiotic stress, bioactive compounds, garlic landraces, stress tolerance, variability
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
166-166.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
predavanje
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska