Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena (CROSBI ID 73825)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šuste, Marko ; Šarolić, Mladenka ; Svalina, Tomislav ; Delić, Žana
hrvatski
Vinski talog - karakterizacija i potencijalna primjena
Proizvodnja vina jedna je od najvažnijih proizvodnih djelatnosti, no jednako tako, ta industrija stvara velike količine otpada i nusproizvoda među kojima su komina grožđa, peteljkovina, vinski talog, tartarati, ugljikov dioksid i otpadna voda, stoga pretvaranje tih nusproizvoda u visokovrijedne proizvode postaje neizostavnim dijelom dobre vinarske prakse. Dosadašnja istraživanja provedena su uglavnom na komini i peteljkovini u smislu ispitivanja kemijskog sastava, biološke vrijednosti te njihove potencijalne primjene. Unatoč činjenici da je vinski talog, po zastupljenosti, drugi nusproizvod vinarstva i sadrži velik broj visokovrijednih sastojaka, još uvijek je nedovoljno istražen. Brojna istraživanja pokazuju kako dozrijevanje vina na talogu značajno poboljšava karakteristike vina, no samo manji dio taloga iz procesa proizvodnje vina koristi se u vinarskoj praksi. To je jedan u nizu razloga zbog kojeg se smatra kako je talog trenutno podcijenjenim nusproizvodom vinarske industrije. Nusproizvodi vinarstva, u budućem razdoblju, mogli bi biti potencijalnim izvorom korisnih sastojaka raznih industrija, poput prikladnih sastojaka za obogaćivanje hrane, kozmetike i lijekova na biljnoj bazi. Za pravilno i isplativo iskorištavanje tog vrijednog potencijala nužno je učinkovito i inovativno razvijati postupke ekstrakcije i aplikacije dobivenih ekstrakata. Učinkovita, isplativa i ekološki neškodljiva upotreba vinskog taloga važna je za povećanje profitabilnosti s minimalnim utjecajem cjelokupnog procesa proizvodnje vina na okoliš.
nusproizvodi ; vinski talog ; kemijski sastav ; funkcionalni sastojci ; valorizacija
nije evidentirano
engleski
Wine lees - Characterisation and potential application
nije evidentirano
by-products ; wine lees ; chemical composition ; functional compounds ; valorisation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
327-348.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 4.
Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Panjičko, Mario
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2022.
978-953-7005-82-5