Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ (CROSBI ID 721419)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Preiner, Darko ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
hrvatski
Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´
Saccharomyces cerevisiae najčešće je korištena vrsta kvasca u vinarskoj proizvodnji dok je vrsta Lachancea thermotolerans noviji pripadnik selekcioniranih ne-Saccharomyces kvasaca. Ističe se sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti, iz toplih vinogradarskih regija, najčešće u sekvencijalnoj inokulaciji sa S. cerevisiae. Formiranje boje vina i sastav antocijana tijekom vinifikacije pod utjecajem su kvasaca, odnosno adsorpcijskih karakteristika stanične stjenke kvasca. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u učinku sekvencijalne inokulacije komercijalnim sojevima L. thermotolerans x S. cerevisiae u usporedbi s tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima, na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´. Rezultati analiza ukazali su na značajno niže koncentracije antocijana u tretmanu L. thermotolerans x S. cerevisiae.
antocijani ; Lachancea thermotolerans ; ne-Saccharomyces ; Saccharomyces cerevisiae ; sekvencijalna fermentacija
nije evidentirano
engleski
Influence of yeasts on anthocyanin composition of Trnjak wine
nije evidentirano
Saccharomyces cerevisiae ; Lachancea thermotolerans ; non-Saccharomyces yeasts ; anthocyanins ; sequential fermentation
nije evidentirano
Podaci o prilogu
569-574.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska