Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ (CROSBI ID 721419)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Preiner, Darko ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´ // Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 569-574

Podaci o odgovornosti

Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Preiner, Darko ; Štambuk, Petra ; Tomaz, Ivana ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

hrvatski

Utjecaj kvasaca na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´

Saccharomyces cerevisiae najčešće je korištena vrsta kvasca u vinarskoj proizvodnji dok je vrsta Lachancea thermotolerans noviji pripadnik selekcioniranih ne-Saccharomyces kvasaca. Ističe se sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti, iz toplih vinogradarskih regija, najčešće u sekvencijalnoj inokulaciji sa S. cerevisiae. Formiranje boje vina i sastav antocijana tijekom vinifikacije pod utjecajem su kvasaca, odnosno adsorpcijskih karakteristika stanične stjenke kvasca. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u učinku sekvencijalne inokulacije komercijalnim sojevima L. thermotolerans x S. cerevisiae u usporedbi s tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima, na sastav antocijana u vinu ´Trnjak´. Rezultati analiza ukazali su na značajno niže koncentracije antocijana u tretmanu L. thermotolerans x S. cerevisiae.

antocijani ; Lachancea thermotolerans ; ne-Saccharomyces ; Saccharomyces cerevisiae ; sekvencijalna fermentacija

nije evidentirano

engleski

Influence of yeasts on anthocyanin composition of Trnjak wine

nije evidentirano

Saccharomyces cerevisiae ; Lachancea thermotolerans ; non-Saccharomyces yeasts ; anthocyanins ; sequential fermentation

nije evidentirano

Podaci o prilogu

569-574.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Proceedings 57th Croatian & 17th International Symposium on Agriculture

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Vodice: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

poster

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)