Potencijal uzgoja kivija u Zadarskoj županiji (CROSBI ID 721399)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Gadže, Jelena ; Batelja Lodeta, Kristina ; Kačan, Jakov ; Radunić, Mira
hrvatski
Potencijal uzgoja kivija u Zadarskoj županiji
Kivi postaje sve popularnija voćna vrsta zbog svoje nutritivne vrijednosti, visokog sadržaja vitamina C te zbog svoje široke klimatske prilagodljivosti. Zbog sve veće potražnje i dobre otkupne cijene i dalje raste interes za njegov uzgoj. Tome pridonosi i činjenica njegovog kasnog dozrijevanja, od sredine rujna do početka listopada, što se dobro uklapa u organizaciju i strukturu voćarske proizvodnje. Svjetska proizvodnja kivijia je oko 4, 4 milijuna tona godišnje, no za Republiku Hrvatsku statistički podaci ne postoje. Na tržištu postoji preko 70 sorata i dodatnih 130 selekcija stoga pravilan odabir sortimenta je ključan za uspješnu proizvodnju. Zadarska županija ima dugu tradiciju uzgoja voća te povoljne pedoklimatske uvjete za uzgoj kivija. Cilj rada je opisati potrebne agroekološke uvijete i sortiment za uzgoj kivija u cilju postizanja maksimalnih priroda kao ključni čimbenici profitabilne intenzivne proizvodnje.
kivi, sortiment, agroekološki uvijeti, Zadarska županija
nije evidentirano
engleski
Potential of growing kiwi in Zadar County
nije evidentirano
kiwi, cultivar, agroecological conditions, Zadar County
nije evidentirano
Podaci o prilogu
564-568.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova, 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Majić, I. ; Antunović, Z.
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
predavanje
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska