Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobna aktivnost eteričnog ulja mirte (CROSBI ID 451015)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kralj, Jadranka Antimikrobna aktivnost eteričnog ulja mirte / Jasna Mrvčić (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Kralj, Jadranka

Jasna Mrvčić

hrvatski

Antimikrobna aktivnost eteričnog ulja mirte

Mirta (Myrtus communis L.) je samonikla aromatična biljka koja se godinama koristi u narodnoj medicini za ublažavanje zdravstvenih tegoba, a dosadašnja laboratorijska istraživanja dokazala su njeno insekticidno, antioksidativno, protuupalno i antimikrobno djelovanje. Vodeno-alkoholnom ekstrakcijom i superkritičnom fluidnom ekstrakcijom pripremljena su tri ekstrakta plodova i listova mirte. Za određivanje antimikrobne aktivnosti pripremljenih ekstrakata eteričnog ulja mirte korištena je disk-difuzijska metoda. Ekstrakti su ispitivani na gram-pozitivnim i gram- negativnim bakterijama, bakterijama mliječne kiseline te na kvascima. Dokazana je antimikrobna aktivnost ekstrakata kod svih testiranih mikroorganizama, osim kod bakterija mliječne kiseline. Najveća zona inhibicije zabilježena je kod bakterije Listeria monocytogenes. Rezultati pokazuju značajno antimikrobno djelovanje ekstrakata mirte, a antimikrobna aktivnost ovisi i o dijelu biljke iz kojeg se ekstrakt proizvodi kao i o načinu ekstrakcije.

mirta, eterično ulje, antimikrobno djelovanje, inhibicija, mikroorganizmi

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial activity of myrth essential oil

nije evidentirano

myrtle, essential oil, antimicrobial action, inhibition, microorganisms

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija