Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa (CROSBI ID 491157)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kralik, Gordana ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Maltar, Zlata ; Margeta, Vladimir Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa // Krmiva 2003. Zagreb, 2003. str. 194-x

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Šerman, Vlasta ; Mas, Nora ; Maltar, Zlata ; Margeta, Vladimir

hrvatski

Utjecaj sastava komercijalnih smjesa na kvalitetu pilećih trupova i mesa

Istraživanje je provedeno na tovnim pilićima Ross 308 provenijencije koji su bili hranjeni smjesama komercijalnog sastava, a rezultati tovnih obilježja objavljeni su u radu Mas i sur. (2002). Za potrebe naših istraživanja upotrijebljeno je po deset utovljenih pilića iz dvije skupine pilića s jednakim omjerom spolova. Nakon 42 dana pilići su zaklani uz obradu trupova "pripremljeno za roštilj". Trupovi su rasječeni na osnovne dijelove: bataci sa zabatacima, krila, prsa i leđa sa zdjelicom. Na uzorcima mišića prsa ispitan je osnovni kemijski sastav prema slijedećim metodama: sadržaj vode sušenjem na 105 stupnjeva C do konstantne težine, sadržaj bjelančevina po Kjeldahlu, sadržaj masti po Soxhletu, a sadržaj pepela spaljivanjem uzorka na 550 oC. Sastav masnih kiselina utvrđen je na 5 uzoraka pomoću Crompack CP 9000 kromatografa s detekcijom ionizacije plamena. Pojedinačne masne kiseline prikazane su u % ukupnih masnih kiselina. Sadržaj aminokiselina određen je automatskim aminoanalizatorom LKB 4101 pomoću Merck standarda (Csapo i sur., 1986), a prikazan je kao % pojedinih masnih kiselina u uzorku. Rezultati istraživanja pokazali su da u klaoničkoj masi trupova, kao i u udjelima osnovnih dijelova u trupu ne postoje statistički značajne razlike (P>0, 05) između skupina pilića. Sadržaj osnovnih kemijskih sastojaka kao što su bjelančevine, masti i pepeo u prsnim mišićima također se nije statistički značajno razlikovao između skupina (P>0, 05). Analiza profila masnih kiselina u lipidima prsnih mišića pokazala je da je prva skupina pilića imala veći postotak palmitinske kiseline (C16:0) i dokozaheksaenske kiseline (C22:6n3), a manji postotak eikozaenske kiseline (C20:1) i linoleinske kiseline (C18:3n3) od 2. skupine pilića. Analiza sadržaja aminokiselina u uzorcima prsnih mišića pokazala je da ne postoje statistički značajne razlike između skupina pilića. Različiti hranidbeni sastav smjesa u tovu pilića u pogledu razine hranjivih tvari nije imao utjecaja na kvalitetu trupova, osnovni kemijski sastav prsnih mišića, uključujući i sadržaj aminokiselina. Međutim, utvrđeno je da se profil masnih kiselina u mesu pilića značajno razlikovao između skupina. Analizirajući odnos PUFA n-6 / PUFA n-3 može se zaključiti da je isti povoljniji u mesu 1. skupine nego u mesu 2. skupine pilića.

Tovni pilići; hranidba; kakvoća trupa; masne kiseline; aminokiseline

nije evidentirano

engleski

Influence of commercial diets on the quality of chicken carcasses and chicken meat

nije evidentirano

Fattening chicks; nutrition; carcass quality; fatty acids; amino acids

nije evidentirano

Podaci o prilogu

194-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Krmiva 2003

Zagreb:

Podaci o skupu

10. međunarodno savjetovanje "Krmiva 2003"

predavanje

03.06.2003-06.06.2003

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina