Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode (CROSBI ID 450975)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Bičanić, Paula
Bursać Kovačević, Danijela
Bebek Markovinović, Anica
hrvatski
Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage (engl. High Power Ultra-sound, HPU) na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode prije i nakon sedmodnevnog skladi-štenja pri 4 °C. Sokovi su pripremljeni od prethodno odmrznutih jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion', različitih stupnjeva zrelosti (75 % i 100%). Ispitivan je utjecaj parametara HPU tretmana – amplitude (25, 50, 75 i 100 %), pulsa (50 i 100%) te vremena obrade (5 i 10 minuta) na udio ukup-nih fenola u uzorcima. U tretiranim i netretiranim uzorcima uočen je veći udio ukupnih fenola kod nižeg stupnja zrelosti jagoda. Skladištenjem netretiranih sokova nije došlo do značajne promjene kon-centracije ukupnih fenola u uzorcima, za razliku od HPU tretiranih sokova kod kojih je uočen pad iste. Povećanjem amplitude kod HPU tretmana koncentracija ukupnih fenola se smanjila, dok puls i vrijeme obrade nisu pokazali značajan utjecaj na njihovu stabilnost.
HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti
nije evidentirano
engleski
The influence of high-power ultrasound technology on the stability of phenolic compounds in strawberry juices
nije evidentirano
HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
18.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb