Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode (CROSBI ID 450975)

Ocjenski rad | diplomski rad

Bičanić, Paula Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Bebek Markovinović, Anica (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Bičanić, Paula

Bursać Kovačević, Danijela

Bebek Markovinović, Anica

hrvatski

Utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj tehnologije ultrazvuka visoke snage (engl. High Power Ultra-sound, HPU) na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode prije i nakon sedmodnevnog skladi-štenja pri 4 °C. Sokovi su pripremljeni od prethodno odmrznutih jagoda (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion', različitih stupnjeva zrelosti (75 % i 100%). Ispitivan je utjecaj parametara HPU tretmana – amplitude (25, 50, 75 i 100 %), pulsa (50 i 100%) te vremena obrade (5 i 10 minuta) na udio ukup-nih fenola u uzorcima. U tretiranim i netretiranim uzorcima uočen je veći udio ukupnih fenola kod nižeg stupnja zrelosti jagoda. Skladištenjem netretiranih sokova nije došlo do značajne promjene kon-centracije ukupnih fenola u uzorcima, za razliku od HPU tretiranih sokova kod kojih je uočen pad iste. Povećanjem amplitude kod HPU tretmana koncentracija ukupnih fenola se smanjila, dok puls i vrijeme obrade nisu pokazali značajan utjecaj na njihovu stabilnost.

HPU, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti

nije evidentirano

engleski

The influence of high-power ultrasound technology on the stability of phenolic compounds in strawberry juices

nije evidentirano

HPU, polyphenolics, strawberry juice, ripeness stage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija