Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja srednje i južne Dalmacije (CROSBI ID 450878)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krog, Lucija Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja srednje i južne Dalmacije / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Krog, Lucija

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja srednje i južne Dalmacije

Juniperus deltoides jedna je od najnovijih vrsta koja je nedavno uvrštena u rod Juniperus. Juniperus deltoides ili šmrika grmolika je biljka rasprostranjena po hrvatskom pirobalju. Cilj rada bio je odrediti udjele vode, šećera, proteina, masti, pepela i celuloze koji su zastupljeni u bobuljastim češerima šmrike. Korištene su različite analitičke metode kao što su sušenje kojim se određivao udio vode, postupci karbonizacije i mineralizacije za određivanje udjela pepela, Kjeldahlov postupak za određivanje udjela proteina, gravimetrijski postupak za određivanje udjela ukupnog inverta odnosno šećera, Soxhletov postupak kojim se određivao udio ukupnih masti te Kürschnerov i Hanakov postupak za određivanje udjela celuloze, a ukupno se analiziralo 13 uzoraka. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti kako bobuljasti češeri šmrike sadrže najviše vode i šećera, a najmanje proteina.

Juniperus deltoides ; šmrika ; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of Juniperus deltoides from central and southern Dalmatia

nije evidentirano

Juniperus deltoides ; šmrika ; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam