Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera (CROSBI ID 450877)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Herceg, Iva Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Herceg, Iva

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav bobuljastih češera šmrike (Juniperus deltoides) s područja Sjeverne Dalmacije i Kvarnera

Šmrika (Juniperus deltoides), tek nedavno otkrivena vrsta, je vazdazeleni, oveći grm ili manje razgranjeno stabalce te se rasprostire od Italije, Balkanskog poluotoka, Turske, pa sve do istoka. Cilj ovo rada je bio odrediti kemijski sastav bobuljastih češera šmrike sa lokaliteta Sjeverne Dalmacije i Kvarnera. Ukupno je analizirano 13 uzoraka, a kemijskom analizom su se određivali maseni udio vode, masti, celuloze, proteina, mineralnog ostatka (pepela) i šećera. U svim analiziranim uzorcima prosječan maseni udio vode je bio 45, 21%, masti 7, 25%, celuloze 18, 59%, proteina 2, 93%, pepela 3, 79% te šećera 22, 23%. Jednofaktorskom analizom varijance ustanovljeno je kako za udio vode i šećera postoji statistički značajna razlika između promatranih lokaliteta, dok je za ostale parametre ustanovljeno kako ona ne postoji.

šmrika ; Juniperus deltoides ; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of fleshy cones (Juniperus deltoides) from Northern Dalmatia and Kvarner

nije evidentirano

fleshy cones ; Juniperus deltoides ; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

29.06.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija