Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020. (CROSBI ID 450875)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Cišper, Lara
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.
U ovom završnom radu određivan je kemijski sastav običnih borovnica (Vaccinium myrtillus L.) u 14 uzoraka s tri lokacije u Primorsko-goranskoj županiji, Republika Hrvatska. Određen je udio vode, mineralnog ostatka (pepela), proteina, masti, celuloze i šećera. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoji li značajna razlika u udjelima pojedinih sastojaka u sakupljenim uzorcima te usporedba dobivenih rezultata s podacima iz sličnih istraživanja. Prosječni maseni udio vode dobiven analizom je 84, 86 %, maseni udio mineralnog ostatka (pepela) 0, 19 %, maseni udio proteina 1, 03 %, maseni udio masti 0, 16 % te maseni udio celuloze 1, 11 %. Udio šećera izražen je kao razlika ukupnog udjela sastojaka (100 %) i zbroja udjela svih analiziranih sastojaka. Statističkom obradom nisu zabilježena značajna odstupanja u udjelima sastojaka u uzorcima različitih lokaliteta kao ni značajna odstupanja usporedbom s rezultatima drugih istraživanja.
obična borovnica ; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of bilberry – season 2020.
nije evidentirano
bilberry ; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
18.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb