Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020. (CROSBI ID 450875)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Cišper, Lara Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020. / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Cišper, Lara

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav obične borovnice – sezona 2020.

U ovom završnom radu određivan je kemijski sastav običnih borovnica (Vaccinium myrtillus L.) u 14 uzoraka s tri lokacije u Primorsko-goranskoj županiji, Republika Hrvatska. Određen je udio vode, mineralnog ostatka (pepela), proteina, masti, celuloze i šećera. Cilj istraživanja bio je utvrditi postoji li značajna razlika u udjelima pojedinih sastojaka u sakupljenim uzorcima te usporedba dobivenih rezultata s podacima iz sličnih istraživanja. Prosječni maseni udio vode dobiven analizom je 84, 86 %, maseni udio mineralnog ostatka (pepela) 0, 19 %, maseni udio proteina 1, 03 %, maseni udio masti 0, 16 % te maseni udio celuloze 1, 11 %. Udio šećera izražen je kao razlika ukupnog udjela sastojaka (100 %) i zbroja udjela svih analiziranih sastojaka. Statističkom obradom nisu zabilježena značajna odstupanja u udjelima sastojaka u uzorcima različitih lokaliteta kao ni značajna odstupanja usporedbom s rezultatima drugih istraživanja.

obična borovnica ; kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of bilberry – season 2020.

nije evidentirano

bilberry ; chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam