Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda (CROSBI ID 450871)

Ocjenski rad | diplomski rad

Staničić, Tea Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda / Ninčević Grassino, Antonela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Staničić, Tea

Ninčević Grassino, Antonela

hrvatski

Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda

Bundevu karakterizira bogati nutritivni sastav s blagotvornim učinkom na zdravlje. Kako bi se predložila daljnja moguća primjena pulpe, kore i sjemenki bundeve u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Sadržaj vlage i pepela u uzorcima određen je gravimetrijskom analitičkom metodom. Rezultati su pokazali da pulpa ima najveći udio vlage (93, 99 %), a sjemenke najveći udio pepela (2, 75 %). Udio masti i vlakana određen je primjenom Soxhlet ekstrakcije i refluksiranjem te gravimetrijskom analizom. Rezultati su pokazali da sjemenke bundeve imaju najveći udio masti (21, 44 %) i vlakana (56, 56 %). U postupku određivanja sadržaja proteina i šećera u uzorcima bundeve korištena je ultrazvučna ekstrakcija, a prinos dvaju analita praćen je UV/Vis spektofotometrijom. Dobivenim rezultatima je pokazano da povećanje vremena ekstrakcije utječe i na povećanje udjela proteina i šećera. Tako je kod 40 minuta postignuta njihova najučinkovitija ekstrakcija. Pri ovom optimalnom ekstrakcijskom parametru kora bundeve daje najveći udio proteina (15, 08 %) i šećera (63, 90 %).

Analitičke metode ; Bundeva i nusproizvodi bundeve ; Kemijski sastav ; Ultrazvučna ekstrakcija

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of pumpkin and its by-products

nije evidentirano

analytical methods ; pumpkin and pumpkin by-products ; chemical composition ; ultrasonic extraction

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

19.05.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam