Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda (CROSBI ID 450871)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Staničić, Tea
Ninčević Grassino, Antonela
hrvatski
Kemijski sastav bundeve i njenih nusproizvoda
Bundevu karakterizira bogati nutritivni sastav s blagotvornim učinkom na zdravlje. Kako bi se predložila daljnja moguća primjena pulpe, kore i sjemenki bundeve u ovom radu je određen njihov kemijski sastav. Sadržaj vlage i pepela u uzorcima određen je gravimetrijskom analitičkom metodom. Rezultati su pokazali da pulpa ima najveći udio vlage (93, 99 %), a sjemenke najveći udio pepela (2, 75 %). Udio masti i vlakana određen je primjenom Soxhlet ekstrakcije i refluksiranjem te gravimetrijskom analizom. Rezultati su pokazali da sjemenke bundeve imaju najveći udio masti (21, 44 %) i vlakana (56, 56 %). U postupku određivanja sadržaja proteina i šećera u uzorcima bundeve korištena je ultrazvučna ekstrakcija, a prinos dvaju analita praćen je UV/Vis spektofotometrijom. Dobivenim rezultatima je pokazano da povećanje vremena ekstrakcije utječe i na povećanje udjela proteina i šećera. Tako je kod 40 minuta postignuta njihova najučinkovitija ekstrakcija. Pri ovom optimalnom ekstrakcijskom parametru kora bundeve daje najveći udio proteina (15, 08 %) i šećera (63, 90 %).
Analitičke metode ; Bundeva i nusproizvodi bundeve ; Kemijski sastav ; Ultrazvučna ekstrakcija
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of pumpkin and its by-products
nije evidentirano
analytical methods ; pumpkin and pumpkin by-products ; chemical composition ; ultrasonic extraction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
19.05.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb