Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića (CROSBI ID 720872)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Košević, Manuela ; Galović, Olivera ; Kralik, Zlata
hrvatski
Anserin - funkcionalni sastojak u mesu pilića
Cilj rada bio je istražiti obogaćivanje pilećeg mesa anserinom pri uporabi smjesa s dodatcima ß- alanina, L-histidina i magnezijevog oksida (MgO). Istraživanje je provedeno na 120 Cobb 500 tovnih pilića koji su bili podjeljeni u 4 pokusne skupine. Do 21. dana pilići su hranjeni starter smjesom komercijalnog sastava, a od 22.-42. dana finišer smjesama i to: P1=kontrolna skupina bez dodatka amino kiselina i MgO ; P2=0, 5% ß- alanina+0, 24% MgO ; P3=0, 25% L-histidina+0, 24% MgO i P4=0, 20% ß-alanina+ 0, 10% L-histidina+0, 24% MgO. Obradom podataka utvrđeno je da hranidbeni tretmani kao i interakcija tretmana i vrste tkiva nisu utjecali na deponiranje anserina (P>0, 05) u mišićno tkivo. Međutim, ustanovljena je statistički visoko značajna razlika u koncentracijama anserina između mišića prsa i zabataka (P<0, 001). Iako razlika između hranidbenih tretmana u sadržaju anserina u mišićnom tkivu prsa nije bila statistički značajna, rezultati upućuju da se dodatkom amino kiselina ß-alanina i L-histidina u smjese za tovne piliće, može utjecati na sadržaj anserin u prsnom mišićnom tkivu.
pilići ; mišići prsa ; mišići zabataka ; amino kiseline
nije evidentirano
engleski
Anserine - functional ingredient in chicken meat
nije evidentirano
chickens ; breast muscles ; thigh muscles ; amino acids
nije evidentirano
Podaci o prilogu
452-456.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma Zbornik radova
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
poster
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska