Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda (CROSBI ID 720869)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata ; Košević, Manuela
hrvatski
Od poboljšanog sastava jaja do funkcionalnog proizvoda
Jaja se smatraju “kompletnom hranom” jer sadrže esencijalne animokiseline, masne kiseline, vitamine i mikroelemente. Jaja se mogu obogatiti funkcionalnim sastojcima-nutricinima, ako se nesilice hrane smjesama u koje se dodaju pojedini funkcionalni sastojci. Cilj našeg istraživanja bio je proizvesti dizajnirana jaja obogaćena s funkcionalnim sastojcima: n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (PUFA), selenom, vitaminom E i luteinom. Proizvod se smatra funkcionalnim ako uz osnovno prehrambeno djelovanje, dodatno utječe na jednu ili više funkcija u ljudskom organizmu, te poboljšava opće stanje organizma i/ili smanjuje rizik od razvoja određenih bolesti. Naša istraživanja su pokazala da jaja obogaćena s funkcionalnim sastojcima sadrže u žumanjcima 2, 24 puta više n-3 PUFA (ALA, EPA i DHA) u odnosu na konvencionalnih jaja. Također u odnosu na konvencionalno proizvedena jaja obogaćena jaja sadrže više selena (µg/g) u žumanjku i bjelanjku (7, 3 i 4, 63 puta više) kao i vitamina E i luteina (µg/g), čiji se sadžaj u žumanjku povećava za 1, 58 puta odnosno 8, 36 puta. Konzumacija jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima značajno doprinosi održavanju zdravlja ljudi.
jaja ; n-3 PUFA ; selen ; lutein ; vitamin E
nije evidentirano
engleski
From improved egg composition to a functional product
nije evidentirano
eggs ; n-3 PUFA ; selenium ; lutein ; vitamin E
nije evidentirano
Podaci o prilogu
13-14.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
predavanje
01.06.2022-03.06.2022
Opatija, Hrvatska