Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane (CROSBI ID 450797)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Maleš, Ena Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane / Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Maleš, Ena

Jasenka Gajdoš Kljusurić

hrvatski

Analiza CO2 otiska različitih vrsta prehrane

S obzirom na povećanu svijest o globalnom zatopljenju i crpljenju resursa, razni su načini poku-šaja smanjenja opterećenja na planet. Biljna prehrana je predstavljena kao jedna od mogućih rješenja, jer u odnosu na životinjske proizvode ima znatno nižu emisiju stakleničkih plinova koji doprinose zagrijavanju planeta. U ovom radu objašnjene su razlike u emisiji CO2 kod hrane biljnog i/ili životinjskog podrijetla. Cilj je pokazati kako isključivo biljna prehrana nije nužno i najodrživija. Analizirana su tri tipa jelovnika, ovisno o omjeru biljne i životinjske hrane prisutne u njima. Najveću emisiju CO2 imao je jelovnik u kojem dominira meso, ali najmanji onaj koji se svrstava u kategoriju fleksitarijanskog, a ne isključivo biljni. Također je korekcijama svakog jelovnika uvođenjem lokalnih i sezonskih namirnica utvrđeno smanjenje CO2 ekv za 48, 8% u fleksiterijanskom jelovniku, 38, 4% za mesni jelovnik te 9, 4% u jelovniku koji je isključivo biljni. Ovo je svakako potvrda nužne edukacije populacije kako se i malim promjenama može i korekcijom prehrambenih navika, manje opteretiti planet.

održiva prehrana ; emisija CO2 ; prehrana na biljnoj bazi ; fleksitarijanska dijeta ; meso

nije evidentirano

engleski

Analysis of the CO2 footprint of different diets

nije evidentirano

sustainable diet ; CO2 emissions ; plant based diet ; flexitarian diet ; meat

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam