Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Razvoj i primjena konceptualnih modela u dijetoterapiji kod žučnih bolesti (CROSBI ID 450795)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jukić, Ivona Razvoj i primjena konceptualnih modela u dijetoterapiji kod žučnih bolesti / Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Jukić, Ivona

Jasenka Gajdoš Kljusurić

hrvatski

Razvoj i primjena konceptualnih modela u dijetoterapiji kod žučnih bolesti

Bolesti žučnjaka i žučnih vodova iznimno su česte bolesti probavnog trakta koje najčešće zahvaćaju žene u starijoj životnoj dobi. Bolesnici se stoga moraju pridržavati određenih smjernica koje im zabranjuju konzumacije nekih vrsta namirnica ili načina njihove pripreme. Stoga su u ovom radu osmišljena tri konceptualna modela koji daju upute što bolesnici mogu koristiti kao zamjene za jaje, koje voće i koje povrće se preferira i na koji način bi ga se trebalo pripremati. Također su prema izrađenim konceptualnim modelima prilagođeni recepti i prijedlog jelovnika za četiri dana. Osmišljen četverodnevni jelovnik (1969 ± 85, 7 kcal) može poslužiti kao pomoć u pridržavanju preporuka te pruža ideje za pripreme jela. Analiza jelovnika pokazuje kako su energetski i makronutritivno usklađeni s preporukama, što je svakako poželjno jer se korisniku želi osigurati kvaliteta i olakšati prve korake suočavanja s bolešću.

žučna dijeta ; konceptualni modeli ; plan prehrane

nije evidentirano

engleski

Development and application of conceptual models in diet therapy for biliary diseases

nije evidentirano

bile diet ; conceptual models ; diet plan

nije evidentirano

Podaci o izdanju

26

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam