Razvoj i primjena konceptualnih modela u dijetoterapiji kod žučnih bolesti (CROSBI ID 450795)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jukić, Ivona
Jasenka Gajdoš Kljusurić
hrvatski
Razvoj i primjena konceptualnih modela u dijetoterapiji kod žučnih bolesti
Bolesti žučnjaka i žučnih vodova iznimno su česte bolesti probavnog trakta koje najčešće zahvaćaju žene u starijoj životnoj dobi. Bolesnici se stoga moraju pridržavati određenih smjernica koje im zabranjuju konzumacije nekih vrsta namirnica ili načina njihove pripreme. Stoga su u ovom radu osmišljena tri konceptualna modela koji daju upute što bolesnici mogu koristiti kao zamjene za jaje, koje voće i koje povrće se preferira i na koji način bi ga se trebalo pripremati. Također su prema izrađenim konceptualnim modelima prilagođeni recepti i prijedlog jelovnika za četiri dana. Osmišljen četverodnevni jelovnik (1969 ± 85, 7 kcal) može poslužiti kao pomoć u pridržavanju preporuka te pruža ideje za pripreme jela. Analiza jelovnika pokazuje kako su energetski i makronutritivno usklađeni s preporukama, što je svakako poželjno jer se korisniku želi osigurati kvaliteta i olakšati prve korake suočavanja s bolešću.
žučna dijeta ; konceptualni modeli ; plan prehrane
nije evidentirano
engleski
Development and application of conceptual models in diet therapy for biliary diseases
nije evidentirano
bile diet ; conceptual models ; diet plan
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
18.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
ZAGREB