Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije (CROSBI ID 450794)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Matea Stulić Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije / Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor); ZAGREB, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2022

Podaci o odgovornosti

Matea Stulić

Jasenka Gajdoš Kljusurić

hrvatski

Analiza promjena prehrambenih navika studenata tijekom socijalne izolacije

Proglašenjem pandemije COVID-19 (ožujak 2020.) od strane Svjetske zdravstvene organizacije, uvedene su različite epidemiološke mjere sa svrhom usporavanja širenja bolesti. Mjera ograničenog kretanja je značajno utjecala na promjenu svakodnevnog načina života i prehrambenih navika. U ovom radu je istražen utjecaj stresa na prehrambene navike studenata tijekom pan-demijskog razdoblja (n=100). Primjenom on-line upitnika prikupljeni su podaci o vrsti i količini konzumirane hrane prije i tijekom socijalne izolacije. Računati su indeksi: (i) unosa zdravih namirnica (pHD) te (ii) unosa nezdravih namirnica (nHD). Rezultati su pokazali da je prisutan porast indeksa unosa zdravih namirnica (5, 3 %) što je najviše uzrokovano povećanim unosom voća, povrća, ribe i morskih plodova, a smanjenim unosom alkohola. Istovremeno, dolazi i do porasta indeksa unosa nezdravih namirnica (12, 2 %) što je posljedica povećanog unosa slatkiša, polugotovih mesnih proizvoda i crvenog mesa. Ovi rezultati su ujedno i pokazatelj kako je od-ređena hrana percipirana kao način/mehanizam suočavanja sa stresom kako bi se poboljšalo raspoloženje i smanjili neugodni osjećaji koji rasli tijekom socijalne izolacije.

COVID-19 ; stres ; socijalna izolacija, prehrambene navike ; studenti

nije evidentirano

engleski

Analysis of changes in eating habits of students during social isolation

nije evidentirano

COVID-19 ; stress ; social isolation ; eating habits ; students

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

18.07.2022.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

ZAGREB

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Nutricionizam