Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Elementi za prijenos okretnog gibanja i njihova primjena u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 450792)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Nedić, Radenko Elementi za prijenos okretnog gibanja i njihova primjena u prehrambenoj industriji / Velić, Darko (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2021

Podaci o odgovornosti

Nedić, Radenko

Velić, Darko

hrvatski

Elementi za prijenos okretnog gibanja i njihova primjena u prehrambenoj industriji

Osnovna uloga elemenata za prijenos okretnog gibanja je transfer okretnog gibanja i energije s pogonskog na radni stroj. Prema načinu prijenosa okretnog momenta (okretnog gibanja) razlikujemo mehaničke, hidrauličke, pneumatske te električne prijenosnike. U radu je dan pregled mehaničkih prijenosnika kod kojih se okretni moment prenosi mehaničkim putem i to na dva osnovna načina - trenjem i oblikom uz neposredni ili posredni kontakt pogonskog i radnog (gonjenog) elementa. U mehaničke prijenosnike ubrajaju se zupčanici, lančani, remenski i tarni prijenos te prijenos užetima. Svaka od navedenih skupina mehaničkih prijenosnika ima svoje prednosti i nedostatke te odgovarajuću primjenu u prehrambenoj industriji.

okretno gibanje ; mehanički prijenosnici ; trenje ; oblik ; prehrambena industrija

nije evidentirano

engleski

Rotary Motion Transmission Elements and Their Application in the Food Industry

The basic role of the elements for the transmission of rotary motion is the transfer of rotary motion and energy from the drive to the working machine. According to the method of torque transmission, we distinguish between mechanical, hydraulic, pneumatic and electrical transmissions. The paper gives an overview of mechanical transmissions in which torque is transmitted mechanically in two basic ways - friction and shape with direct and indirect contact of the drive and working (driven) element. Mechanical transmissions include gears, chain, belt and friction transmissions, and rope transmissions. Each of these groups of mechanical gears has its advantages and disadvantages and appropriate application in the food industry.

rotary motion, mechanical transmissions, friction, shape, food industry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

23.09.2021.

obranjeno

109:212763

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija, Strojarstvo

Poveznice