Mapiranje rizika u okruženju pandemije COVID-19: studija slučaja u sektoru povrća (CROSBI ID 312119)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Njavro, Mario ; Palić, Iva Paola ; Čop, Tajana
hrvatski
Mapiranje rizika u okruženju pandemije COVID-19: studija slučaja u sektoru povrća
Cilj rada je mapirati rizike u povrćarstvu koji su se pojavili tijekom pandemije COVID-19, obzirom na vjerojatnost nastupanja i značajnost. Nakon definiranja rizika cilj je opisati strategije za smanjenje negativnog utjecaja COVID-19 na poslovni proces poljoprivrednika. Istraživanje je provedeno na području Grada Zagreba na uzgajivaču povrća. Temeljem razgovora s uzgajivačem povrća, ispitana je subjektivna procjena rizika, odnosno njegova značajnost i vjerojatnost nastupanja pojedinih rizika za vrijeme pandemije COVID-19. Rezultati pokazuju kako treba umanjiti mogućnost rasta cijene inputa u vrijeme pandemije COVID-19, te vremenske i prirodne nepogode, dok rizike kojima treba upravljati nisu određeni. Rizik nedostupnost inputa i pad cijene proizvoda treba minimalno kontrolirati. Predložene strategije za upravljanje rizicima na gospodarstvu su strategija ugovaranja osiguranja, ugovorna nabava inputa i ugovorna prodaja proizvoda, te edukacija u području tehnoloških rješenja.
rizik, povrće, mapiranje rizika, pandemija COVID-19
nije evidentirano
engleski
Risk mapping in the time of COVID-19 pandemic – a case study in the vegetable sector
nije evidentirano
risk, vegetables, risk mapping (heat maps), COVID-19 pandemic
nije evidentirano