Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja (CROSBI ID 720854)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kos, Ivica ; Širić, Ivan ; Vnučec, Ivan ; Špehar Dolenčić, Iva ; Bedeković, Dalibor ; Jüzl, Miroslav ; Langová, Radka ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Mioković, Andrija Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja // Zbornik radova s 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 477-482

Podaci o odgovornosti

Kos, Ivica ; Širić, Ivan ; Vnučec, Ivan ; Špehar Dolenčić, Iva ; Bedeković, Dalibor ; Jüzl, Miroslav ; Langová, Radka ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Mioković, Andrija

hrvatski

Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj trajanja zrenja (7 i 14 dana) na fizikalne i senzorske karakteristike svinjskog karea. Istraživanjem je utvrđeno značajno povećanje pH vrijednosti svinjskog karea nakon 7 i 14 dana mokrog zrenja u odnosu na početnu vrijednost. Pri kraćem zrenju utvrđeno je povećanje vrijednosti svih pokazatelja boje u odnosu na vrijednost s početka zrenja. Kalo zrenja bilo je ujednačeno bez obzira na trajanje, ali je nakon odmrzavanja najveće kalo utvrđeno kod skupine s najdužim zrenjem. Najveće kalo toplinske obrade utvrđeno je kod skupine bez zrenja, a najmanje kod skupine s najdužim zrenjem. Ustanovljeno je da su promjene teksture i okusa najvažnije senzorske promjene uzrokovane zrenjem.

svinjski kare ; pH ; boja ; kalo ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Physical and sensory changes of fresh pork loin during ageing

nije evidentirano

pork loin ; pH ; weight loss ; colour ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o prilogu

477-482.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko

Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5543

Podaci o skupu

57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma

predavanje

19.06.2022-24.06.2022

Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija