Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja (CROSBI ID 720854)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kos, Ivica ; Širić, Ivan ; Vnučec, Ivan ; Špehar Dolenčić, Iva ; Bedeković, Dalibor ; Jüzl, Miroslav ; Langová, Radka ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Mioković, Andrija
hrvatski
Fizikalne i senzorske promjene svježeg svinjskog karea tijekom zrenja
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj trajanja zrenja (7 i 14 dana) na fizikalne i senzorske karakteristike svinjskog karea. Istraživanjem je utvrđeno značajno povećanje pH vrijednosti svinjskog karea nakon 7 i 14 dana mokrog zrenja u odnosu na početnu vrijednost. Pri kraćem zrenju utvrđeno je povećanje vrijednosti svih pokazatelja boje u odnosu na vrijednost s početka zrenja. Kalo zrenja bilo je ujednačeno bez obzira na trajanje, ali je nakon odmrzavanja najveće kalo utvrđeno kod skupine s najdužim zrenjem. Najveće kalo toplinske obrade utvrđeno je kod skupine bez zrenja, a najmanje kod skupine s najdužim zrenjem. Ustanovljeno je da su promjene teksture i okusa najvažnije senzorske promjene uzrokovane zrenjem.
svinjski kare ; pH ; boja ; kalo ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Physical and sensory changes of fresh pork loin during ageing
nije evidentirano
pork loin ; pH ; weight loss ; colour ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o prilogu
477-482.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5543
Podaci o skupu
57. hrvatski i 17. međunarodni Simpozij agronoma
predavanje
19.06.2022-24.06.2022
Osijek, Hrvatska; Vodice, Hrvatska