Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice (CROSBI ID 720796)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Galović, Olivera ; Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana
hrvatski
Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice
Ekstrakcija masti i određivanje profila masnih kiselina jedna je od važnijih analiza prema kojima se određuje kvaliteta hrane za nesilice i jaja. Standardna metoda ekstrakcije masti iz hrane za nesilice je Soxhlet ekstrakcija koja je dugotrajna, zamorna i nastaje relativno velika količina organskog otpada što ima za posljedicu povećanje troškova ekstrakcije i analize. Zbog svega navedenog potreba za unaprjeđenjem postupka ekstrakcije odnosno smanjenje količine organskog otpada i skraćivanje vremena trajanja ekstrakcije je od iznimne važnosti. Na 6 uzoraka hrane za nesilice primijenjene su standardna metoda ekstrakcije Soxhlet ekstrakcija (SE) i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom – direktna ultrazvučna ekstrakcija (DUE) i indirektna ultrazvučna ekstrakcija (IUE), a dobiveni rezultati su uspoređeni. Najkraće vrijeme ekstrakcije je DUE 10 min., IUE 120 min. dok je SE 480 min. Udio masti u uzorcima hrane za nesilice kretao se u rasponu 5, 2-6, 4 % za IUE, 3, 97-4, 3 % za DUE a za SE 3, 72- 7, 9 %. Profil masnih kiselina pomoću plinske kromatografije određen je nakon što su ekstrahirani triacilgliceroli prevedeni u metilne estere masnih kiselina uz BF3 u metanolu kao katalizatorom. Najviše masnih kiselina određeno je u uzorcima koji su ekstrahirani DUE i IUE – ukupno 22, u uzorcima ekstrahiranima SE određeno je 15. Od značajnih masnih kiselina (SFA, MUFA, PUFA n-3, PUFA n-6) najviše ih je određeno nakon DUE i IUE (9), dok ih je nakon SE određeno 5.
ekstrakcija masti ; Soxhlet ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; plinska kromatografija ; profil masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture
nije evidentirano
fat extraction ; Soxhlet extraction ; ultrasound assisted extraction ; gas chromatography ; fatty acid profile
nije evidentirano
Podaci o prilogu
15-16.
2022.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka
Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko
Zagreb: Krmiva
1847-2370
Podaci o skupu
27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA
predavanje
01.06.2022-03.06.2022
Opatija, Hrvatska