Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice (CROSBI ID 720796)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Galović, Olivera ; Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice // XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.). Zagreb: Krmiva, 2022. str. 15-16

Podaci o odgovornosti

Galović, Olivera ; Košević, Manuela ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana

hrvatski

Optimiranje metode ekstrakcije masti iz hrane za nesilice

Ekstrakcija masti i određivanje profila masnih kiselina jedna je od važnijih analiza prema kojima se određuje kvaliteta hrane za nesilice i jaja. Standardna metoda ekstrakcije masti iz hrane za nesilice je Soxhlet ekstrakcija koja je dugotrajna, zamorna i nastaje relativno velika količina organskog otpada što ima za posljedicu povećanje troškova ekstrakcije i analize. Zbog svega navedenog potreba za unaprjeđenjem postupka ekstrakcije odnosno smanjenje količine organskog otpada i skraćivanje vremena trajanja ekstrakcije je od iznimne važnosti. Na 6 uzoraka hrane za nesilice primijenjene su standardna metoda ekstrakcije Soxhlet ekstrakcija (SE) i ekstrakcije potpomognute ultrazvukom – direktna ultrazvučna ekstrakcija (DUE) i indirektna ultrazvučna ekstrakcija (IUE), a dobiveni rezultati su uspoređeni. Najkraće vrijeme ekstrakcije je DUE 10 min., IUE 120 min. dok je SE 480 min. Udio masti u uzorcima hrane za nesilice kretao se u rasponu 5, 2-6, 4 % za IUE, 3, 97-4, 3 % za DUE a za SE 3, 72- 7, 9 %. Profil masnih kiselina pomoću plinske kromatografije određen je nakon što su ekstrahirani triacilgliceroli prevedeni u metilne estere masnih kiselina uz BF3 u metanolu kao katalizatorom. Najviše masnih kiselina određeno je u uzorcima koji su ekstrahirani DUE i IUE – ukupno 22, u uzorcima ekstrahiranima SE određeno je 15. Od značajnih masnih kiselina (SFA, MUFA, PUFA n-3, PUFA n-6) najviše ih je određeno nakon DUE i IUE (9), dok ih je nakon SE određeno 5.

ekstrakcija masti ; Soxhlet ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom ; plinska kromatografija ; profil masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

Optimization of the fat extraction method from laying hens feed mixture

nije evidentirano

fat extraction ; Soxhlet extraction ; ultrasound assisted extraction ; gas chromatography ; fatty acid profile

nije evidentirano

Podaci o prilogu

15-16.

2022.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXVII Međunarodno savjetovanje Krmiva Zbornik sažetaka

Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

27. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 27th international conference KRMIVA

predavanje

01.06.2022-03.06.2022

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)