Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020. (CROSBI ID 450739)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čvrljak, Marko
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav lješnjaka iz sezone 2020.
U ovom radu određen je kemijski sastav 21 sorte lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj te su dobiveni rezultati uspoređeni s rezultatima drugih znanstvenih radova. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode od 1, 99 % do 3, 06 %, maseni udio pepela od 2, 0 % do 2, 74 %, maseni udio masti od 59, 0 % do 74, 36 %, maseni udio proteina od 10, 28 % do 15, 91 % te udio ugljikohidrata od 9, 45 % do 21, 48 %. Utvrđena su podudaranja u odnosu na rezultate drugih radova, ali i razlike koje se mogu obrazložiti brojnim faktorima poput geografskog podrijetla, različite sorte, klime, poljoprivredne tehnike uzgoja, vrste tla, smještaja voćnjaka, načina upravljanja i skladištenja plodova i slično.
lješnjak ; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of hazelnuts from season 2020.
nije evidentirano
hazelnut ; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
18.03.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb