Određivanje ukupnih polifenola te indeksa posmeđenja međimurskih vina Pušipel (CROSBI ID 450723)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pintarić, Lucija
Šamec, Dunja
hrvatski
Određivanje ukupnih polifenola te indeksa posmeđenja međimurskih vina Pušipel
Pušipel, (sinonim moslavec) je sorta bijelog grožđa i vina koja se smatra jednom od najvažnijih sorata za razvoj vinarstva i vinogradarstva u Međimurju. U ovom radu detaljno se opisuje izabrana sorta pušipel ; povijest proizvodnje, proizvodnja danas, tehnologija proizvodnje bijelih vina te senzorske karakteristike. U sklopu eksperimentalnog dijela određen je sastav ukupnih polifenola te indeks posmeđenja u pušipel vinima pet različitih proizvođača iz Međimurja. Među uzorcima primijećene su male razlike u sadržaju polifenola i indeksu posmeđenja što je vjerojatno rezultat različitih vinogradarskih tehnika tijekom same proizvodnje grožđa, razlike u tehnologiji proizvodnje, ali i skladištenjenju vina.
pušipel ; Međimurje ; tehnologija proizvodnje vina ; polifenoli ; indeks posmeđivanja
nije evidentirano
engleski
Determination of total polyphenolic content and browing index in Međimurje pušipel wines
nije evidentirano
pušipel ; Međimurje ; wine production technology ; polyphenoles, browning index
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
14.07.2022.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Sjever
Koprivnica